col·lapse judicial

Els jutjats de clàusules terra celebraran 11.000 vistes en 6 mesos de funcionament

A Barcelona només s'han dictat 75 sentències d'un total de 10.362 assumptes ingressats, el 0,72% del total

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

Els jutjats de primera instància especialitzats en demandes sobre clàusules terra no donen l'abast. Celebraran els mesos de novembre i desembre més de 6.000 vistes o audiències prèvies sobre aquesta matèria, xifra que se suma a les 5.000 que ja han tingut lloc durant els cinc mesos que fa que funciona el pla d'urgència del Govern. El Consell General del Poder Judicial (CGPJ) va posar en marxa aquest pla per agilitzar el previst augment de demandes arran de la sentència del Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) de 21 de desembre del 2016, que considera abusives les clàusules que limiten les baixades de tipus en els préstecs. Al ritme actual, s'estima que es trigaran prop de quatre anys a tramitar-se els casos rebuts fins al moment, i que poden incrementar-se.  

Segons ha informat aquest dilluns l'òrgan de govern dels jutges, des de l'1 de juny aquests jutjats de primera instància ja han dictat prop de 3.500 sentències, amb un temps mitjà de resposta inicial de mig any. L'1 de juny es va posar en marxa el pla.

El nombre de demandes ingressades fins al dia 5 de novembre era de 118.419. En el jutjat especialitzat que més demandes per clàusules terra s'han ingressat des de l'1 de juny és el de Madrid, amb 25.464. El segueixen el de Barcelona, amb 10.362; i el de València, amb 5.745. El col·lapse al jutjat de Barcelona és especialment sorprenent, ja que només s'han dictat 75 sentències d'un total de 10.362 assumptes ingressats, el 0,72% del total. El CGPJ calculava que es rebrien al voltant de 90.000 casos el primer any i el total ja ha superat els 118.000. 

Notícies relacionades

En les audiències prèvies es fixa l'objecte del litigi, les parts proposen prova i el jutge admet les que estima procedents per resoldre el plet plantejat. Si les parts proposen només prova documental, l'assumpte queda vist per a sentència. En cas contrari, és necessària la celebració del judici.

En l'estadística s'hi inclouen els litigis presentats en els òrgans judicials de forma electrònica a través de LexNET en dotze de les tretze comunitats autònomes que tenen implantat aquest sistema --Andalusia, Aragó, Astúries, Balears, Canàries, Castella-la Manxa, Castella i Lleó, Extremadura, Galícia, Madrid, Múrcia i la Rioja-- i a les ciutats autònomes de Ceuta i Melilla. Aquesta xifra és superior si es té en compte la Comunitat Valenciana, les demandes s'han presentat per altres vies i aquelles comunitats autònomes que no utilitzen el sistema de notificacions LexNET.

El pla