MISTERI

La mort de l'exportaveu del Monte dei Paschi torna als jutjats

El cas sobre el presumpte suïcidi abans de la crisi del banc es reobre per tercera vegada

zentauroepp40738804 monte dei paschi171110204807

zentauroepp40738804 monte dei paschi171110204807 / STEFANO RELLANDINI

2
Es llegeix en minuts
Irene Savio

El cadàver de David Rossi, de 51 anys, portaveu de Monte dei Paschi di Siena (MPS), va aparèixer sota de la finestra oberta del seu despatx al palau Salimbeni de Siena, seu del banc, el 6 de març del 2013. Els jutges van arribar a la conclusió que era un suïcidi. Semblava clar: Rossi havia enviat, dies abans de la seva mort, un e-mail anunciant aquell acte. Però a tot Siena els rumors que havia sigut assassinat no van cessar. La família mai va avalar la hipòtesi de suïcidi.

Quatre anys més tard, la justícia italiana ha reobert per tercera vegada el cas, a partir d’una investigació del programa de televisió Le Iene (Les Hienes), en què es va recalcar que la mort de Rossi va tenir lloc poc després que ell confessés que havia decidit testificar davant els jutges sobre els embolics financers de MPS, cosa que mai va poder fer. «Això a Siena ho sap tothom. Rossi no es va suïcidar, el van assassinar», va dir Pierluigi Piccini, exalcalde sienès i exdirectiu de MPS.

Durant aquests anys han aparegut noves sospites. Per començar, que la mort de Rossi va arribar quan estava en ple auge l’escàndol del MPS per ocultar pèrdues milionàries, causades per una sèrie d’actius tòxics adquirits en operacions dutes a terme entre el 2006 i el 2009. Alguns experts van recalcar que les marques de violència que presentava Rossi al cos no eren compatibles amb una caiguda i sí amb una agressió.

Als vídeos de la mort de Rossi, gravats per unes càmeres de seguretat i publicades per la premsa italiana, s’hi veuen ombres de persones no  identificades, la silueta de les quals desapareix després de la pantalla. Això ha alimentat la versió que les imatges es van manipular. La seva dona sempre ha dit que Rossi la va avisar que estava tornant a casa, just abans de morir.

Rossi gestionava milions d’euros en patrocinadors. Va ser  un estret col·laborador de l’expresident de MPS Giuseppe Mussari, condemnat el 2014 en primera instància per amagar contractes als supervisors del Banc d’Itàlia. 

Escorcolls a les oficines

Notícies relacionades

Més encara, si bé Rossi mai va estar sota investigació per MPS, les seves oficines havien sigut registrades per ordre dels fiscals florentins, que després van ser acusats  d’imprecisions en la primera indagació sobre la seva misteriosa mort. Això, entre altres coses, per l’autorització de la destrucció de proves –entre les quals hi havia uns mocadors tacats de sang trobats al despatx de Rossi– i per no haver demanat des del començament les dades dels telèfons mòbils presents a la zona durant els fets. 

En aquesta confusió, el cas no ha deixat indiferent a ningú. «El MPS és un banc amb massa misteris, començant per Rossi», ha afirmat aquesta setmana l’exprimer ministre italià Matteo Renzi. «És un cas realment molt complex i, tot i que hem reobert el cas, encara no hem trobat proves que es tracti d’un homicidi. És una situació difícil», va comentar a aquesta periodista un fiscal pròxim al cas. «¿De veritat s’ha suïcidat?», s’ha preguntat, sense més ni més, Davide Vecchi, que és autor d’un llibre amb un suggerent subtítol, L’imperfecte suïcidi del mànager.