POLS SOBIRANISTA

Seat es plantejarà un canvi de seu si perd la protecció jurídica

El president de la marca, Luca de Meo, considera imprescindible l'estabilitat política i la permanència a la UE

3
Es llegeix en minuts
Antoni Fuentes
Antoni Fuentes

Periodista

ver +

El president de Seat, Luca de Meo, ha enviat una carta a tota la plantilla de la companyia en la qual intenta calmar la inquietud interna davant el conflicte polític de Catalunya i deixa oberta la possibilitat d’un canvi de seu social. El directiu assegura que el trasllat de la seu fora de Catalunya «tindria sentit» en el moment en què la firma entengui que no disposa de la «protecció jurídica» que necessita.

«L’estabilitat política, la seguretat jurídica i la permanència a la Unió Europea són imprescindibles per assegurar la sostenibilitat econòmica i laboral de la nostra companyia i les seves filials i per mantenir la confiança dels nostres clients i accionistes», afirma Luca de Meo a la carta distribuïda a través del butlletí intern que arriba als empleats mitjançant una 'app'.

Seat, que va néixer fa més de 60 anys a Barcelona i que té la seva seu social i fiscal a Martorell actualment, és la joia de la indústria catalana al ser la companyia de més volum del sector productiu. La filial de Volks­wagen també compta amb unes oficines inaugurades el 2012 a la Torre de Cristal de Madrid, on treballen empleats de la filial comercial Seat Espanya i que actua com a ambaixada del grup a Espanya. «Per a la companyia, un canvi de seu social estaria motivat per la recerca de protecció jurídica i tindria sentit en el moment en què entenguem que aquesta ja no es dona en el territori on estem ubicats», destaca el directiu a la carta. 

De Meo acaba el missatge amb una crida a la serenitat a l’indicar que fins ara l’empresa no ha hagut de prendre «cap decisió» perquè ha pogut desenvolupar la seva «activitat operativa amb normalitat».

Fins ara els efectes del procés independentista a Seat han sigut la pèrdua d’una producció de 200 cotxes durant la jornada d’aturada general del 3 d’octubre per problemes de transport de peces d’un proveïdor, cosa que va obligar a aturar l’activitat a Martorell de forma parcial, i l’ajornament d’un acte en què la firma tenia previst anunciar el nom guanyador de la votació per al tot camí gran que llançarà la marca el 2018. Entre els noms candidats hi ha Tarraco, Ávila, Aranda i Alborán.

Prioritats

Notícies relacionades

El directiu recorda que Seat «és una empresa que està fortament arrelada a Barcelona, a Catalunya i a Espanya», amb una plantilla global de 14.500 treballadors, la majoria dels quals són a les fàbriques de Martorell, el Prat de Llobregat i la Zona Franca de Barcelona. Davant la «inquietud» que De Meo percep en la plantilla, deixa clar que la seva prioritat és «molt clara»: «protegir els interessos de tots els que treballem a Seat i les nostres famílies, així com els dels nostres inversors, proveïdors i clients». 

Els últims dies, els sindicats CCOO i UGT havien reclamat a la direcció de Seat que tranquil·litzés  la plantilla davant els rumors insistents sobre un canvi de seu seguint l’estela de les més de 1.000 companyies que ja han pres aquest camí. En un comunicat enviat a la plantilla abans de la carta del president, CCOO considerava com a «encertada i responsable» la posició de Seat de fer «una aposta clara per tranquil·litzar la plantilla en tots els seus missatges públics i sobretot amb l’actitud mantinguda fins ara de no canviar la seva seu social, cosa que fa destacar el grau de responsabilitat social de Seat». El president del comitè d’empresa i dirigent de la UGT, Matías Carnero, també es va mostrar convençut fa uns dies que els llocs de treball de Seat no perillen.