POLS SOBIRANISTA

La Generalitat exigeix als funcionaris que recuperin les hores de l'aturada general

El Govern català dona quatre mesos als empleats públics per treballar les hores del 3 d'octubre

La Generalitat exigeix als funcionaris que recuperin les hores de l'aturada general
1
Es llegeix en minuts
Antoni Fuentes
Antoni Fuentes

Periodista

ver +

La vaga general del 3 d'octubre a Catalunya no sortirà gratis als funcionaris de la Generalitat. El Govern ha comunicat als 200.000 empleats públics de l'Administració catalana i de les seves empreses que hauran de recuperar les hores de l'"aturada general de país" que, inicialment, va dir que es consideraria com a permís retribuït, segons han explicat fonts sindicals.

En una comunicació interna enviada a la plantilla, la Generalitat assegura que el Govern català va acordar, en la reunió del dimarts 10 d'octubre, que les absències al lloc de treball del dia 3 fossin considerades com a "justificades" i amb "caràcter de recuperables". No obstant, l'acord a què fa referència la comunicació no figurava en la relació d'assumptes abordats a la reunió del Consell de Govern del dia 10. La decisió es produeix uns dies després que el ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, advertís a la Generalitat que aplicaria el descompte salarial del dia de l'aturada.

Prolongacions de jornada

Les instruccions que ha donat la Generalitat als seus empleats preveuen la recuperació de les set hores i mitja de jornada ordinària corresponent a la vaga general en un termini de quatre mesos mitjançant prolongacions del temps de treball preferentment a l'acabar la jornada.

Notícies relacionades

El canvi de criteri de la Generalitat en relació amb '"l'aturada general de país, que es va convocar en senyal de protesta per les càrregues fetes per la Policia Nacional i la Guàrdia Civil durant el referèndum de l'1 d'octubre, ha causat malestar entre els empleats públics, que van optar per no anar a la feina amb la certesa que era equivalent a un permís retribuït i que, per tant, no generaria descomptes salarials ni l'obligació de recuperar les hores.

Els sindicats al·leguen que es van assabentar del canvi després de l'acord del Consell de Govern del dia 10, que es va mantenir en secret fins que es va enviar la comunicació interna. Les centrals han mostrat el seu rebuig a la decisió al considerar que no respecta la mínima "ètica laboral" a l'haver canviat les instruccions després del dia 3 i no haver-ne informat els delegats sindicals. Per tot plegat, han mostrat el seu rebuig a la recuperació de les hores que ha comunicat la Generalitat.