CONCILIACIÓ LABORAL

El nou horari comercial obliga a les empreses a adaptar-se

Els sindicats alerten que algunes companyies no respecten el tancament a les 21.00 hores

Les cadenes de botigues i súpers canvien o mouen els torns de treball

zentauroepp40524637 horario comercial tiendas171013201006

zentauroepp40524637 horario comercial tiendas171013201006 / CARLOS MONTANYES

3
Es llegeix en minuts
Antoni Fuentes
Antoni Fuentes

Periodista

ver +

L'escena es repeteix aquests dies a les portes de botigues i centres comercials. Alguns clients desorientats mostren la seva contrarietat perquè a les 21.00 hores ja no poden entrar als establiments pels nous horaris comercials de Catalunya. Però a l’interior de les botigues, els treballadors esperen amb ansietat el moment de finalitzar la seva jornada laboral fins a una hora abans que entrés en vigor el nou horari de tancament. Un granet de sorra en la millora de la conciliació de la vida laboral i personal.

El canvi d’horari a Catalunya va entrar en vigor l’1 d’octubre gràcies a una nova llei comercial que va aprovar el Parlament a finals de juliol, poc abans de la paràlisi per les vacances d’estiu.

L’aplicació de la modificació dels horaris comercials s’ha dut a terme amb poca publicitat per part de les botigues, tot just alguns cartells penjats a les portes, i per aquest motiu molts clients que desconeixien el canvi han sigut víctimes del mateix al topar de cara amb la persiana baixada.

NEGOCIACIONS D’ÚLTIMA HORA 

El nou horari comercial ha provocat negociacions durant el mes de setembre per arribar a acords d’última hora amb els representants de la plantilla en molts establiments amb l’objectiu d’adaptar els torns de treball al nou marc legal. En altres casos, grans cadenes comercials han aplicat la nova normativa mitjançant l’article 41 de l’Estatut dels Treballadors, que permet a les companyies portar a terme modificacions substancials de condicions de treball que inclouen els horaris.

La finalitat de la majoria d’acords i adaptacions realitzades és «avançar l’horari d’obertura i les franges de jornada laboral», segons Luis Jiménez, de CCOO.

Els sindicats consideren que el canvi normatiu ha aportat més beneficis que no pas inconvenients als treballadors, tot i que han detectat algunes incidències en els primers dies d’aplicació del nou horari comercial a Catalunya. D’entrada prefereixen la via del diàleg i els acords amb les empreses abans que la imposició a través de l’article 41 de l’Estatut dels Treballadors.

CCOO i UGT ultimen la presentació de denúncies davant la Direcció General de Comerç contra algunes cadenes comercials que se salten el límit de les 9 del vespre de manera sistemàtica. «En algun cas, el tancament es retarda fins a les 21.30 hores amb l’excusa que encara hi ha clients dins de la botiga. Per això hem reclamat que s’avisi més bé del nou horari dels establiments», assegura Óscar López, de la UGT de Catalunya.

El benefici per als treballadors de la nova llei es pot apreciar en la sortida anticipada per l’avançament del tancament però també en molts casos a l’acabar el primer torn del dia una hora abans. A causa d’un sistema generalitzat de rotacions setmanals en els torns, els treballadors es poden beneficiar dels dos avantatges si realment les seves empreses compleixen la nova llei.

«Aquesta setmana acabo el meu torn de matí una hora abans i la setmana que ve arribaré a casa a la nit també una hora abans. És un canvi que es nota», assegura la dependenta d’una botiga situada en un centre comercial de Badalona.

FLEXIBILITAT INTERNA 

Algunes empreses han aprofitat l’obligació d’adaptar-se al nou horari comercial per negociar o aplicar canvis en els seus sistemes de flexibilitat interna i de gestió d’inventaris. Un exemple d’això és El Corte Inglés, on els empleats treballen una hora menys a la tarda que recuperen quan quan tenen el torn de matí.

Notícies relacionades

En altres casos, algunes empreses, especialment supermercats, aprofiten el temps després de tancar a les 21.00 hores per gestionar l’inventari a porta tancada.

A Mercadona, l’aplicació dels nous horaris ha tingut un efecte més suau, segons expliquen fonts de la companyia, degut al fet que la cadena ja havia avançat parcialment l’horari de tancament des de l’agost passat i ara l’ha avançat fins a les 21.00 hores.