DAVANT UNA POSSIBLE DUI

Gas Natural traslladarà el domicili social a Madrid

El grup energètic dominat per La Caixa convoca de forma extraordinària el seu consell per a aquesta tarda

 

  / ALBERT BERTRAN

2
Es llegeix en minuts
Agustí Sala
Agustí Sala

Redactor en cap d'Economia

Especialista en Economia

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Gas Natural, un dels pesos pesants de l'Ibex i una de les companyies més grans amb seu a Catalunya, ha decidit traslladar el seu domicili social a Madrid. La companyia ha convocat de forma extraordinària el seu consell d'administració per estudiar aquesta possibilitat.

Durant el dia d'avui, fonts del mercat asseguraven que la qüestió per a l'empresa no era tant "si fer-ho sinó quan". Amb aquesta reunió se suma a altres empreses que han pres la decisió, com el Banc Sabadell; o que estan a punt de fer-ho, com CaixaBank. 

A diferència dels bancs, que requereixen seguretat jurídica immediata per llançar el missatge que segueixen en territori de l'euro i amb accés al Banc Central Europeu (BCE) i calmar els dipositants, les firmes industrials disposen de més marge de maniobra, "però no gaire més" en un escenari d'incertesa com la possibilitat d'una declaració unilateral d'independència (DUI). 

El grup presidit per Isidre Fainé hauria de sotmetre una decisió d'aquesta mena a la junta d'accionistes, com passa amb Caixabank. Encara que la llei de societats de capital permet des del 2015 que siguin els consells d'administració els que puguin aprovar el trasllat del domicili social, sense necessitat de passar per la junta, aquesta possibilitat està limitada pel que fixin els estatuts socials.

Als de Gas Natural hi consta que el consell d'administració podrà acordar el trasllat del domicili "dins del terme municipal de Barcelona". Això significa que un canvi diferent ha de passar per la junta d'accionistes. De totes maneres, el Govern ha aprovat una norma que elimina aquesta última trava que converteix en encara més 'exprés' aquests trasllats de domicili.  

El principal accionista de Gas Natural és Criteria, el hòlding de participacions industrials de La Caixa, presidida per Isidre Fainé, que, al seu torn, és el president de la firma energètica. Precisament el consell de CaixaBank, que depèn de Criteria i al seu torn aquesta de la Fundació Bancària La Caixa, presidida també per Fainé, preveu decidir aquesta tarda un canvi de domicili social a Palma de MallorcaPalma de Mallorca.

Després de la integració de l'antiga Unión Fenosa, Gas Natural té diverses opcions per a un nou domicili social. Una podria ser Madrid i una altra Galícia. Però té altres possibilitats ja que opera en altres zones d'Espanya.

Opa d'Atlantia

Una altra companyia destacada de l'Ibex, Abertis, ha descartat que estigui estudiant un canvi de domicili social. La companyia gestora d'autopistes està immersa en una oferta pública de compra (opa) per part de la italiana Atlantia.

Notícies relacionades

Aquesta operació, en tot cas, provocaria el trasllat de la seu social a Roma, si bé es mantindria un centre operatiu i de decisions a Barcelona, com va comunicar Atlantia fa uns mesos. En aquest context, la possibilitat d'un canvi de domicili social no sembla ara per ara una de les prioritats, expliquen fonts del grup. De totes maneres, els esdeveniments avancen amb molta celeritat i les coses podrien canviar, admeten. 

El canvi de domicili social no té, en principi, un gran impacte. A més dels efectes a nivell d'imatge, impacta especialment en alguns impostos autonòmics dels territoris en què s'implanten les empreses i, especialment, en alguns impostos locals, com l'impost d'activitats econòmiques (IAE).