tensió sobiranista

¿Què comporta canviar de domicili social?

Una modificació d'aquesta índole afecta essencialment impostos locals i autonòmics

zentauroepp40420192 picture shows  banc sabadell  catalan bank building in barce171005142722

zentauroepp40420192 picture shows banc sabadell catalan bank building in barce171005142722 / PIERRE-PHILIPPE MARCOU

1
Es llegeix en minuts
Agustí Sala
Agustí Sala

Redactor en cap d'Economia

Especialista en Economia

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Un canvi de domicili social no té per què notar-se gaire. Almenys pel que fa als treballadors i els clients dels bancs i les empreses.

De fet, hi ha moltes companyies que tenen la seu social en un lloc però el seu centre operatiu real en un altre. És el cas del Banco Santander, que té la seu central a la capital càntabra, però el control de comandaments és a Boadilla del Monte, a la província de Madrid. O de FCC, que té la seu social al carrer de Balmes de Barcelona, però el seu quarter general efectiu a Madrid. L'acte que les companyies han de portar a terme obligatòriament on tenen la seu social és la junta d'accionistes, que, de forma ordinària, és anual.

La llei de societats de capital permet des de fa uns anys que el canvi de seu l'aprovi el consell d'administració, sense necessitat de passar per la junta d'accionistes. Així ho estableix l'apartat dos de l'article 285 d'aquella llei, que diu: "Per excepció al que estableix l'apartat anterior, llevat que hi hagi disposició contrària dels estatuts, l'òrgan d'administració serà competent per canviar el domicili social dins del territori nacional".

La biotecnològica catalana OryzonOryzon o la firma de telecomunicacions Eurona s'han acollit Eurona a aquest precepte per traslladar la seva seu social. 

De societats a transmissions

Notícies relacionades

Una altra qüestió sobre la matèria són els impostos. El principal, el de societats, se segueix pagant a la Hisenda de l'Estat, sigui on sigui la seu de l'empresa. En canvi, el municipi que es beneficia de comptar amb la seu social d'una empresa recapta l'impost d'activitat econòmica (IAE). 

També ho noten les comunitats autònomes, que entre els impostos cedits tenen el de transmissions patrimonials. Aquest gravamen recau sobre operacions societàries, com, per exemple, ampliacions o reduccions de capital i l'ingressen les autonomies que es beneficien de tenir la seu social de la companyia. Si una empresa tenia la seva seu en una comunitat i la trasllada a una altra, la primera comunitat perd la recaptació i l'altra la guanya.