TRIBUNALS

L'Audiència Nacional rebutja suspendre la venda del Popular al Santander

La intervenció del banc ha rebut més de 250 recursos de més de 6.000 afectats

Les autoritats europees consideren un "èxit" l'operació però admeten haver tingut "sort"

2
Es llegeix en minuts
P. A. / Madrid

L’Audiència Nacional ha rebutjat suspendre de forma cautelar la venda del Popular al Santander per un euro, mesura sol·licitada per accionistes que van perdre tots els seus diners amb la intervenció de l’entitat i a la qual s’oposaven els dos bancs i l’Advocacia de l’Estat. Els jutges han tingut en compte que el Fons de Reestructuració Ordenada Bancària (FROB) espanyol va organitzar la resolució del banc amb l’únic objectiu d’«executar la decisió» de la Junta Única de Resolució (JUR) europea.

La secció cinquena de la Sala contenciosa considera que els perjudicats han d’acudir als tribunals europeus, que són els competents sobre aquesta junta. Els jutges han destacat que va ser la JUR, i no el FROB, la que va valorar les greus dificultats en què es trobava el Popular, la impossibilitat que un banc privat comprés l’entitat en un temps raonable sense que els accionistes perdessin els diners, i la necessitat d’intervenir-la i vendre-la en defensa de l’interès públic.

«La paralització pretesa, fins i tot si es tractés de la mateixa venda, deixaria sense efecte la decisió de la JUR i mantindria unes circums-

tàncies que els organismes europeus han considerat que fan inviable l’entitat i comporten un risc per a l’interès públic», han argumentat els magistrats. Admeten, això sí, que la resolució del Popular pot generar als accionistes perjudicis «si no d’impossible, si de molt difícil reparació», però insisteixen que són imputables a la JUR, perquè el FROB només va actuar com a intermediari. 

MÉS DE 250 RECURSOS

La sala també ha rebutjat la petició dels demandants de publicitar el seu recurs al registre mercantil. Argumenta per fer-ho que els mitjans de comunicació han informat prou de la resolució del banc i de les impugnacions presentades pels afectats davant els tribunals espanyols i europeus. Fins ara s’han registrat més de 250 recursos, que inclouen més de 6.000 persones físiques, jurídiques, associacions i fundacions. El termini per interposar recursos finalitza dilluns a les 15 hores.

Notícies relacionades

La presidenta del JUR, Elke König, va defensar ahir que la intervenció va ser un «èxit» que ha demostrat que el mecanisme europeu de resolució de bancs «funciona». Però també a afegit un matís: «Vam tenir fins a cert punt molta sort perquè era una situació en la qual hi havia un procés en marxa i hi havia algú amb la voluntat i la capacitat d’adquirir».

Durant la conferència anual de la seva institució, König va demanar fer les pròximes resolucions durant el cap de setmana i no en una nit, com amb el Popular. No obstant, la presidenta del Mecanisme Únic de Supervisió (MUS), Daniele Nouy, no l’hi va  prometre «Quan s’ha de prendre la decisió, desafortunadament no triem el dia», ha advertit. L’única forma d’evitar-ho, va argumentar, és permetre a les autoritats bancàries establir corralitos de dipòsits durant un període «normalment molt curt», una possibilitat que s’està analitzant a Europa.