AJUDA AMB CÀRREGA FISCAL

Una donació li pot costar a Artur Mas més del 50% d'impostos

Una fórmula que no tributa és el préstec sense interès, destaquen els experts

zentauroepp40190064 el president del partit dem crata  pdecat   artur mas  duran170925101300

zentauroepp40190064 el president del partit dem crata pdecat artur mas duran170925101300 / Guillem Roset

2
Es llegeix en minuts
Agustí Sala
Agustí Sala

Redactor en cap d'Economia

Especialista en Economia

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Les donacions que pugui rebre Artur Mas per pagar la fiança de 5,2 milions que ha fixat el Tribunal de ComptesTribunal de Comptes li poden sortir molt cares fiscalment a l'expresident i als seus tres exconsellers. Aquestes entregues rebudes de persones que no són parents poden tributar més del 60% a l'Agència Tributària de Catalunya (ATC), ja que és un tribut cedit. El mateix president Carles Puigdemont va admetre en una entrevista a 'Salvados', a La Sexta, que havia fet una aportació a la caixa de suport que han promogut l'Assemblea Nacional Catalana (ANC) i Òmnium Cultural.  

Aquest mateix dimarts Mas ha tornat a fer una crida perquè l'ajudin. Els seus assessors li hauran de recomanar la millor fórmula, ja que si es fa com a donació, potser hauria de demanar més de 8 milions perquè l'operació els surti a compte. 

En cas que tota la quantitat procedís d'una donació, el gravamen pujaria a més de tres milions d'euros. A banda que el tipus de l'escala per a quantitats que superin els 800.000 euros és del 32%, la quota final es duplica al no ser una transacció entre parents, recorda José María Mollinedo, secretari general del sindicat de tècnics d'Hisenda, Gestha.

Alleugerir la càrrega

Una manera d'alleugerir la càrrega seria distribuir a parts iguals la quantitat entre els diferents afectats, que inclouen l'exvicepresidenta Joan Ortega i els exconsellers Irene Rigau i Francesc Homs, a més dels altres ex alts càrrecs implicats. En aquest cas, el tipus de l'escala es podria reduir al 24% o menys, encara que al final la quota es duplicaria al tractar-se d'una donació entre persones sense vincle de parentiu, adverteixen els tècnics d'Hisenda.

Notícies relacionades

Una de les fórmules amb més avantatges seria el préstec entre particulars. La via millor és aquest tipus de transacció sense interès i compromís futur de devolució, ja que els que presten estan identificats. En aquest cas, el beneficiari no ha de tributar, explica Mollinedo. Al ser sense interessos, els que fessin les aportacions no les haurien de consignar en la seva declaració de l'IRPF. En cas contrari, tots aquells que hi contribuïssin haurien d'incloure en el seu impost de la renda els euros o cèntims que els corresponguessin en interessos.

Els diners en efectiu són un dels actius que més conformen les donacions a Catalunya. Les que són entre parents directes, que són descendents (fills i nets), cònjuges o parelles o ascendents (pares o avis), tenen una tributació molt més avantatjosa, amb un tipus del 5% a partir de 200.000 euros; del 7% entre 200.001 i 600.000 i del 9% per sobre de 600.000 euros.