Després del registre

Unipost, una firma postal en dificultats

El ministre Catalá atribueix la vinculació de l'empresa amb l'1-O al concurs de creditors de la companyia

abertran40182510 registro guardia civil en unipost en hospitalet  foto ferran170919085934

abertran40182510 registro guardia civil en unipost en hospitalet foto ferran170919085934 / FERRAN SENDRA

2
Es llegeix en minuts
Eduardo López Alonso / Barcelona

L'operador postal Unipost va presentar concurs de creditors als jutjats de Barcelona el juliol passat amb uns deutes de prop de 50 milions d'euros. La companyia encadenava pèrdues des del 2015, quan va facturar 94 milions, segons el Registre Mercantil. El registre dut a terme aquest dimarts per la Guàrdia Civil en instal·lacions de l'empresa a Terrassa, Tarragona i l'Hospitalet de Llobregat s'ha acabat amb la incautació de centenars de sobres relacionats amb el referèndum de l'1 d'octubre. 

El ministre de Justícia, Rafael Catalá, ha vinculat aquest dimarts la possible relació entre Unipost i la Generalitat amb aquests problemes econòmics de la companyia, que la podrien haver animat a acceptar encàrrecs. Catalá ha defensat que Correus no col·laboraria mai amb la consulta sobiranista. "La Generalitat està intentant, davant la impossibilitat que Correus sigui utilitzada, que sigui aquesta empresa que té problemes econòmics seriosos la que faci de vehicle del referèndum", ha recalcat.

Malgrat les dificultats econòmiques evidenciades al juliol, Unipost va anunciar la seva disposició a mantenir l'activitat. En aquell moment, el deute es repartia gairebé a parts iguals entre la banca i els proveïdors. 

Números vermells

Segons consta al Registre Mercantil, entre el 2011 i el 2015, els números vermells acumulats superen els 23 milions d'euros, fet que ha portat l'empresa a veure com el seu patrimoni net passava dels 13,2 milions als 4 milions negatius en el mateix període. Les tensions de tresoreria es van veure alleujades el març del 2016 quan Unipost va aconseguir arribar a un acord amb la banca per refinançar el seu deute.

L'elevada competència que viu el sector postal s'ha acarnissat especialment amb les empreses més modestes, que han fet del preu el seu principal argument per aconseguir clients. El juny passat, Unipost va aparèixer a la llista de morosos de l'Agència Tributària amb factures pendents de 5,4 milions referides al tancament del 2016.

Propietat dels Raventós

Notícies relacionades

Unipost es va crear el 2001 com la competència de la pública Correus gràcies a la fusió entre tres empreses de missatgeria empresarial Suresa, Flecha i Urbandisa. El 2004 entra a formar part de l'accionariat Deutsche Post, la companyia postal pública alemanya, fins a finals del 2014, quan va vendre les seves participacions. Actualment, el seu principal accionista és la família Raventós (propietària de Codorníu). Està presidida per Antón Raventós Raventós i dirigida per Pablo Raventós Sáenz. Després dels primers anys s'hi van unir altres operadors locals i va començar el creixement amb les franquícies, accentuat a partir del 2009 amb la liberalització completa del sector postal. Gairebé des del principi, la família Raventós va apostar pels socis per créixer: va comptar amb el suport del capital risc -Nazca Capital- el 2003 i del gegant Deutsche Post, accionista minoritari entre el 2004 i el 2015. El gener d'aquell any, els Raventós van comprar a Deutsche el 37% del capital i ara en tenen el 96%.

Unipost es va especialitzar en màrqueting directe i assegura que gestiona uns 600 milions d'enviaments a l'any per més de 15.000 empreses clientes de tots els sectors, amb una facturació anual superior als 100 milions d'euros. Manté una aliança estratègica amb DHL Global Mail en enviaments internacionals. La plantilla és d'uns 2.700 empleats en 65 centres de treball.