El Govern fa pinya a favor de la moderació salarial

Báñez assumeix les tesis de Guindos i deixa de demanar pujades fortes dels sous

L'alça de la inflació a l'1,6% pressiona sobre la negociació dels agents socials

tecnicomadrid40090988 madrid  13 09 2017  politica  sesi n de control al gobierno

tecnicomadrid40090988 madrid 13 09 2017 politica sesi n de control al gobierno

2
Es llegeix en minuts
Rosa María Sánchez / Madrid

L’alça de la inflació –fins a l’1,6% a l’agost– afegeix pressió per a la negociació salarial entre els agents socials alhora que els membres de l’equip econòmic semblen estar-se fent forts a favor de la moderació de les pujades salarials, assumint així el discurs més dur del ministre d’Economia, Luis de Guindos.

Els sindicats reclamen guanyar poder adquisitiu; els empresaris demanen mantenir la moderació salarial per no perjudicar la competitivitat i al Govern central s’insisteix que «el més important és l’ocupació, i, després, apujar salaris», tot això a l’espera que els agents socials reprenguin els contactes per a un nou acord general de negociació col·lectiva, a partir de dilluns vinent.

Especialment destacat és el canvi de discurs de la ministra d’Ocupació, Fátima Báñez, al tornar de l’estiu. «És el moment que els salaris pugin amb la fortalesa de la recuperació de l’ocupació» va dir en diverses ocasions durant la primera quinzena de juliol per a l’alegria dels sindicalistes, que encara confiaven a aconseguir amb la patronal un acord marc de negociació col·lectiva. Dos mesos després el discurs ha canviat. 

«El més important és l’ocupació; i després, seguir apujant els salaris cada any en el marc que es decideixi en la negociació col·lectiva i que permeti guanys de poder adquisitiu i productivitat, perquè aquests factors ajuden a promoure un creixement sa de l’economia espanyola», va dir Báñez ahir al Congrés dels Diputats. La ministra d’Ocupació responia així al socialista Rafael Simancas, que havia acusat el Govern de l’actual precarietat dels contractes i dels salaris. La nova resposta de Báñez connecta amb el missatge del seu company de Gabinet Luis de Guindos, defensor que «s’ha de mantenir a qualsevol preu» el ritme de creació de 500.000 llocs de treball a l’any «perquè és la garantia de la recuperació».

EL PACTE DE RENDES DEL PSOE

L’ofensiva desplegada ahir pels parlamentaris socialistes en defensa del pacte de rendes llançat per Pedro Sánchez el 5 de setembre va topar amb el mur del Govern. La diputada socialista Adriana Lastra i els seus companys de partit Pedro Saura Rafael Simancas, al Congrés, i Ricardo Varela, al Senat, van interpel·lar de forma successiva els ministres d’Hisenda, Cristóbal Montoro, Luis de Guindos i Fátima Báñez, i van obtenir sempre la mateixa resposta, sense matisos.  

Els socialistes advoquen per un pacte de rendes entre treballadors i empresaris que garanteixi que els salaris creixin entre el 2,5 i el 3,5% en els tres o quatre pròxims anys. Fátima Báñez va titllar la proposta socialista de «demagògica», «insolidària» amb els aturats, i «irrespectuosa» amb els agents socials al fixar bandes salarials, una cosa que, segons ella, «no s’ha vist mai en aquest país» i és «fal·laç». 

Notícies relacionades

Enmig d’aquest debat, la dada d’inflació de l’agost (+1,6%) ha afegit més pressió al debat, ja que contrasta amb la pujada salarial mitjana pactada fins ara als convenis (+1,33%). CCOO i UGT adverteixen que si els salaris no recuperen poder adquisitiu creixerà «encara més» la desigualtat i demanen increments salarials per sobre de l’IPC i la recuperació de la clàusula de garantia salarial.

De moment, la CEOE després de conèixer l’alça de la inflació durant el mes d’agost, insisteix en la necessitat de «continuar amb la moderació salarial per seguir consolidant la recuperació gràcies a augmentar la competitivitat i afavorir la creació d’ocupació». La forquilla salarial sindical se situa entre l’1,8% i el 3%; la patronal, entre l’1% i el 2,5%.