per les relacions amb l'Estat

Fitch estudia rebaixar la qualificació de Catalunya

L'agència d'avaluació de riscos considera que la tensió independentista afectarà la seguretat de les inversions

2
Es llegeix en minuts

L'agència de qualificació Fitch ha distribuït entre els inversors una anàlisi en què amenaça amb degradar el ràting de Catalunya a conseqüència de l'intent de convocar un referèndum. Fitch considera "improbable" la independència, però destaca que una escalada en les tensions seria negativa per a la valoració de Catalunya si el suport de liquiditat del Govern central "es debilités o fins i tot es retirés".

"La relacions amb el Govern central són importants per al perfil del deute català, ja que la regió és molt dependent del suport de liquiditat del Govern central, encara que l'evolució dels esdeveniments al voltant de la consulta està en consonància amb l'avaluació que vam fer al juliol, quan vam confirmar el ràting BB amb perspectiva negativa", va dir Fitch.

Mesures

El plantejament dels analistes de l'agència de qualificació de riscos parteix de la premissa que el Govern central té amplis poders per intervenir si ho desitja. Entre aquestes mesures, Fitch anomena des de la suspensió d'algunes o totes les competències de l'Executiu regional, o "tallar el finançament si s'utilitzés per costejar els preparatius del referèndum". Fitch també recorda que Catalunya té saldos pressupostaris negatius des del 2008.

Economia espanyola

Fitch no considera que l'increment del conflicte secessionista en el camí cap a la consulta pertorbi de manera "significativa" el rumb de l'economia espanyola, en què Catalunya té un pes del 20%. Per contra, Fitch considera que una evolució cap a una autonomia fiscal més gran a Catalunya fruit d'un acord i una normalització en les relacions amb Espanya seria positiva per a la qualificació de la regió, ja que podria incrementar la seva capacitat recaptadora al mateix temps que es manté el suport de liquiditat de l'Estat espanyol.

Bo porqueria

Fitch manté Catalunya amb qualificació de BB, que implica bo porqueria, però apunta que aquesta nota encara pot baixar, perquè a l'atorgar-la "es va tenir en compte que la regió mantindria accés al finançament estatal per al seu servei de deute a mitjà termini".

Fitch creu que aquesta anàlisi "encara és vàlida" però anuncia que "vigilarà els esdeveniments polítics, en particular el possible referèndum i prendríem una decisió negativa sobre el ràting si el suport estatal es debilita en conseqüència o si hi ha una significativa escalada en les hostilitats entre els dos governs que comprometi la capacitat de la regió per tornar el seu deute".

Deute acumulat

Notícies relacionades

Fitch subratlla que la Generalitat deu actualment 50.000 milions a l'Estat espanyol i que aquesta xifra suposa el 80% del seu deute total, però no tot, i per això hi ha inversors afectats per la debilitat financera del govern català.

L'anàlisi de Fitch no entra en la legalitat de la iniciativa de la Generalitat i el to és d'equidistància després de la convocatòria del referèndum i les mesures en contra seu del Govern central. "Creiem que la iniciativa presa per totes dues parts sobre el referèndum, tant si té lloc com si no o sigui quin sigui el resultat, pot suposar un llast en la relació a mitjà termini de Catalunya amb el Govern central".