VISTA DE MESURES CAUTELARS

El fiscal demana presó per als sis germans Ruiz-Mateos condemnats per estafa

Les penes imposades van dels cinc anys i 11 mesos a sis anys i mig de presó

El fiscal demana presó per als sis germans Ruiz-Mateos condemnats per estafa

MANUEL H. DE LEÓN (EFE)

1
Es llegeix en minuts

La Fiscalia Anticorrupció va reclamar ahir a l’Audiència de Palma l’ingrés en presó comunicada dels sis fills homes de José María Ruiz-Mateos, condemnats el dia 4 d’aquest mes pel mateix tribunal per estafa i aixecament de béns en la compra de dos hotels a Mallorca i Las Palmas. El fiscal Joan Carrau va sol·licitar l’empresonament de Javier, Álvaro, Alfonso, José María, Pablo i Zoilo Ruiz-Mateos en una vista de mesures cautelars celebrada al matí a l’Audiència Provincial de les Balears, que els va imposar penes que van dels 6 anys i mig als 5 anys i 11 mesos de privació de llibertat.

L’acusador públic va argumentar que, a més d’aquestes condemnes, els sis germans tenen pendent un procés a l’Audiència Nacional en què se sol·licita per a cadascun 16 mesos de presó i dues causes més a Palma en què s’enfronten a peticions de penes de 4 i 6 anys de presó. A més va subratllar que s’havia provat durant el procés a la mateixa Audiència que els condemnats disposen de recursos econòmics a Belize i a Suïssa, cosa que podia suposar un risc de fuga si segueixen en llibertat mentre es resol el seu recurs davant el Suprem.

En la vista van comparèixer personalment quatre dels germans –Alfonso, José María, Pablo i Zoilo–, mentre que Javier i Álvaro, que compleixen condemnes per altres causes, van declarar per videoconferència.

Notícies relacionades

L’Audiència Nacional jutjarà els Ruiz-Mateos Rivero per estafa, blanqueig i aixecament de béns, perquè, segons l’acusació, van participar amb el seu pare en la creació i la gestió d’un sistema piramidal d’emissió de pagarés amb el qual van captar 337 milions d’euros de 4.100 particulars que van confiar enganyats en la seva solvència.

A Mallorca tenen pendents dos judicis més, amb peticions de condemna que sumen 10 anys per a cadascun, per presumptes delictes en operacions d’adquisició d’hotels similars a la que ja els ha suposat l’última condemna.