OBERTURA DE L'11è CONGRÉS DE CCOO

Toxo s'acomiada cridant a l'ofensiva sindical

Anima a la mobilització per l'ocupació, les pensions, els salaris i el futur dels joves

Demana la reforma constitucional perquè el model territorial està creant problemes de convivència

jgblanco39100923 madrid  29 06 2017  ignacio fern ndez toxo   en el congreso 170629135215

jgblanco39100923 madrid 29 06 2017 ignacio fern ndez toxo en el congreso 170629135215 / JOSE LUIS ROCA

2
Es llegeix en minuts
MERCEDES JANSA / MADRID

Ignacio Fernández Toxo es va acomiadar ahir de la secretaria general de CCOO, que ha dirigit en els últims vuits anys, posant deures a la futura direcció i a tots els afiliats. El sindicat, va dir, ha de «passar a l’ofensiva» per recuperar els drets laborals perduts per la crisi, forçar la creació d’ocupació i la pujada dels salaris, defensar la negociació col·lectiva i derogar la reforma de pensions.

    

Davant els 715 delegats a l’11è congrés i més de 200 convidats, entre ells els principals dirigents polítics i empresarials, Toxo va desgranar la posició del sindicat davant la reforma constitucional i sobretot davant la tensió política derivada del procés sobiranista i la convocatòria del referèndum. 

    

Com que entre els convidats hi havia Pedro Sánchez (PSOE), Pablo Iglesias (Podem), Carles Campuzano (PDECat) i el diputat de Ciutadans Sergio del Campo, el veterà sindicalista els va deixar clar que han de «parar» en un debat superficial i amb pocs fruits i prendre’s seriosament la reforma de la Constitució espanyola, que s’hauria de fer amb almenys una majoria similar a la de l’any 1978.

    

El líder sindical considera que el model territorial de la Carta Magna s’ha esgotat i està començant a crear «problemes de convivència» no només a Catalunya, on està focalitzat el debat sobiranista, sinó en altres parts d’Espanya. 

    

El debat sobre l’encaix de Cata­lunya a l’Estat «no pot tenir el seu desaigüe en els tribunals», va afirmar. A més a més, el debat territorial és un problema per a la consolidació de la recuperació de l’economia. I una barrera perquè les reivindicacions sindicals siguin ateses i formin part de l’agenda dels polítics.

RETALLADA DE DRETS

La Constitució ha de reformar-se també per recuperar l’impuls democràtic que va tenir en els primers anys de la Transició perquè amb l’excusa de la crisi s’han retallat els drets sindicals com el de vaga amb la llei mordassa, el de rebre una pensió justa o el de tenir una vivenda digna.

    

També es recuperaria la qualitat democràtica perduda pels continus escàndols de corrupció. Toxo va aprofitar per carregar contra l’amnistia fiscal de Montoro, a qui ha demanat que dimiteixi, i per reclamar de l’Executiu una política seriosa d’inversions i industrialització que creï ocupació en sectors competitius. Amb una taxa de desocupació del 18% i amb les prestacions que només cobreixen la meitat de les persones sense treball, Toxo va augurar una nova crisi social i va lamentar l’absència de la ministra Fátima Báñez, que havia confirmat la seva assistència, perquè «és bo dir-nos les coses a la cara».

    

El secretari general de CCOO sortint no es va desviar de l’estratègia sindical que ell mateix ha traçat en l’última dècada i que probablement continuarà amb el nou líder Unai Sordo. Però Toxo va posar l’accent en dues coses: passar a l’ofensiva i recuperar el paper de la negociació col·lectiva.

    

Notícies relacionades

Per aconseguir-ho, va dir, s’ha de mantenir la unitat d’acció amb la UGT. A Pepe Álvarez li va dedicar les primeres paraules del seu discurs. La unitat d’acció «és fonamental», va subratllar, en línia amb el discurs del líder ugetista, que va desitjar «èxit» al congrés de CCOO. «Perquè la vostra sort –va destacar Álvarez– és la nostra». 

Poc productius amb la patronal: encara no hi ha acord de salaris