CRISI BANCÀRIA

Els inspectors del Banc d'Espanya critiquen les autoritats per deixar morir el Popular

L'associació posa en dubte el forat detectat per Deloitte a petició d'Europa

El president de Naturhouse reuneix gairebé 3.000 accionistes i prepara una macrodemanda

2
Es llegeix en minuts
P. ALLENDESALAZAR / MADRID

L’Associació d’Inspectors i Auditors Informàtics del Banc d’Espanya (AIBE) va qualificar ahir de «sorprenents» les afirmacions de les autoritats, des del Banc Central Europeu (BCE) al ministre Luis de Guindos, en el sentit que el Popular va caure per un problema de liquiditat i no de solvència. «Resulta difícil d’acceptar que avui dia qualsevol entitat financera, per gran que sigui, pugui veure’s abocada a la fallida per un problema estrictament de liquiditat», van criticar abans d’afirmar que suposa un «indici sòlid» que les autoritats bancàries no han actuat de forma adequada i han deixat que «la malaltia seguís el seu curs fins a convertir-se en incurable».

Estar satisfets perquè un rescat o intervenció s’hagi portat a terme sense cost directe per al contribuent, prossegueix la seva nota, és com estar contents perquè un pacient hagi mort sense encomanar res a ningú. També van qüestionar la valoració negativa del banc d’entre 2.000 i 8.000 milions d’euros que va realitzar a mitjans de maig l’auditora de Deloitte com a expert independent a petició de les autoritats per preparar una possible intervenció. O els «escenaris» amb què va fer els seus càlculs la firma són d’una diversitat extrema, o l’expert no ho és tant, o no ho és la seva independència, han assegurat.

L’organització, enfrontada amb la cúpula del Banc d’Espanya i del Mecanisme Únic de Supervisió del BCE, també ha criticat la «rigidesa» de l’actual model de supervisió i resolució de bancs, que no deixa lloc a tractar amb flexibilitat els imprevistos i fa «molt més difícil» establir la responsabilitat de les autoritats bancàries. Així mateix, va criticar la «futilitat» dels tests d’estrès, que va superar el Popular i que «per la via dels fets» han resultat un fracàs.

DENÚNCIA EN MARXA

Félix Revuelta, president de Naturhouse, ultima una macrodemanda contra els responsable de la caiguda del Popular, segons va avançar ahir Expansión. L’empresari ha reunit en una plataforma d’afectats gairebé 3.000 accionistes (800 només ahir) i ha contractat un equip d’advocats per preparar l'acció judicial. «Estem estudiant totes les possibilitats, hi ha moltes coses que no estan clares», va declarar a EL PERIÓDICO.

Notícies relacionades

Els lletrats estan preparant una demanda contra Ángel Ron, president de l’entitat entre el 2006 i el mes de febrer passat, i el seu consell d’administració, ja que sota el seu mandat es van gestar els problemes immobiliaris que han tombat el banc. També contra el seu substitut, Emilio Saracho, que va arribar per salvar l’entitat però ha acabat d’enfonsar-la. «En època de Ron les coses no es van fer bé i Saracho ha deixat caure l’acció sense fer res», denuncia Revuelta.

L’equip legal contractat, dirigit pel cap dels serveis jurídics de l’empresari, també analitza la possibilitat d’iniciar accions legals contra l’auditora PwC, així com contra els organismes reguladors i supervisors. A parer de Revuelta, si aquests últims haguessin suspès la cotització de l’acció fa temps, es podria haver evitat el col·lapse del banc.