NOVA JORNADA NEGATIVA ALS MERCATS

Una nova caiguda del Popular de fins al 18% arrossega l'Ibex-35

La capitalització de l'entitat financera és ja de menys de 1.400 milions d'euros

2
Es llegeix en minuts

La borsa espanyola ha caigut aquest dilluns el 0,19% i es manté per sota dels 10.900 punts arrossegada per una nova baixada del 18,16% del Banco Popular, que ha passat a cotitzar en mínims històrics i tenir una capitalització borsària a penes de 1.400 milions d'euros, el seu valor a la borsa.

El principal indicador nacional, l'Ibex-35, ha perdut 21,20 punts, fins als 10.884,70 punts, i amb això els guanys acumulats de l'any es redueixen al 16,39%. El Banco Popular ha tornat a ser el protagonista de la sessió. Va perdre aquest 18,16%, i amb això la seva capitalització borsària s'ha reduït en més de 1.000 milions d'euros en a penes tres sessions i la seva acció retrocedeix fins a 0,338 euros.

Els dubtes sobre el futur de l'entitat -la seva cúpula es reuneix aquest dimarts a Frankfurt (Alemanya) amb membres del BCE-, i la desbandada que sembla haver protagonitzat un dels seus accionistes de referència, l'entitat francesa Crédit Mutuel, han donat el cop de gràcia al banc. Amb una participació pròxima al 4%, el grup francès ha abandonat el seu lloc al consell d'administració del Banco Popular, on previsiblement deu haver reduït la seva presència.

CONSELL

L'entitat que presideix Emilio Saracho ha assenyalat que la renúncia del conseller François Martin, representant de Crédit Mutuel, es produeix després de la venda divendres passat de la participació del 48,98% que Popular tenia en Targobank. No obstant, aquesta transacció no impedeix que Crédit Mutuel, si segueix sent un accionista rellevant, continuï al consell d'administració del Banco Popular, i per això fonts pròximes creuen que l'entitat francesa deu haver reduït significativament la seva participació en el banc espanyol. De fet, apunten que aquesta possibilitat ha pogut contribuir a la patacada de Popular dels últims dies, ja que dijous les accions del banc van caure un 17,9%, i divendres, un 17,4%, encara que s'haura d'esperar perquè Crédit Mutuel reveli a la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV) si ha venut.

Un inversor està obligat a actualitzar els canvis en la seva participació en una entitat en un màxim de quatre dies hàbils des que es produeixen, ampliable fins a sis si l'operació es fa mitjançant vendes al mercat. A la patacada del Popular també hi ha contribuït la publicació que Blackrock, la gestora més gran del món, ha reduït recentment del 4,09% a l'1,77% la seva participació en el banc espanyol, assetjat pels inversors que aposten a la caiguda del valor.

El banc espanyol viu un moment clau en què haurà de veure si compta amb el suport del BCE per seguir endavant mentre pren una decisió sobre el seu futur en funció de les ofertes que rebi de les entitats interessades a absorbir-lo.

Notícies relacionades

El Popular està a punt d'acabar de retaxar a preus de mercat els prop de 38.000 milions d'euros en actius tòxics que té en el seu balanç, i això permetrà conèixer les necessitats de provisions, que estarien entre 1.500 i 2.000 milions, segons diferents fonts.

BORSES

Les principals places europees s'han tenyit de vermell, excepte Frankfurt que ha estat tancada. Així, Milà ha perdut el 0,99 %; París, el 0,66%, i Londres, el 0,29%. El mercat nacional ja va obrir la sessió a la baixa, perjudicat pel Banco Popular, que en els primers compassos ja patia noves pèrdues que arribaven gairebé al 20%. Dins de l'Ibex-35, els grans valors han cotitzat de forma mixta, amb avanços a Iberdrola del 0,63%; a Repsol, del 0,24%, i al BBVA, del 0,19%. Telefónica en canvi, ha baixat el 0,38%; Santander, el 0,17%; i Inditex, el 0,10%.