ESTAT DEL BENESTAR

El Pacte de Toledo planteja alleugerir en gairebé 6.000 milions la despesa de la Seguretat Social

La comissió proposa que les bonificacions a l'ocupació i l'estructura no es paguin amb quotes

Els partits de l'oposició preveuen una discussió lenta de la reforma del sistema

3
Es llegeix en minuts
ROSA M. SÁNCHEZ / MADRID

Els diputats de la Comissió del Pacte de Toledo per a la reforma de les pensions ja tenen sobre la taula una primera proposta de text per començar a debatre. La nova redacció de la recomanació número u que ha posat sobre la taula el lletrat de la Comissió planteja que es deixi de finançar amb càrrec a cotitzacions socials les bonificacions dels contractes (1.800 milions) i les despeses de personal i de funcionament de la Seguretat Social (3.825 milions d'euros), segons fonts de la citada comissió parlamentària. Aplicar les dues qüestions podria alliberar de més de 5.600 milions els comptes de la Seguretat Social i ajudar a corregir el forat d'uns 20.000 milions que pateix el sistema públic de pensions.

La nova redacció de la primera recomanació del Pacte de Toledo, sobre separació de fonts de finançament, ha sigut formulada pel lletrat de la comissió que presideix Celia Villalobos (PP) a manera d'exercici de síntesi a partir dels punts de coincidència extrets després de mesos de compareixences d'experts. El text serà debatut aquest mateix dimarts en una reunió dels portaveus de la Comissió del Pacte de Toledo.

"No es tracta d'una proposta del Govern ni de la presidenta de la Comissió del Pacte de Toledo", subratlla una de les persones integrants de la comissió parlamentària. "És un text, que amb prou feines ocupa mig foli, i que resumeix algunes de les qüestions que hem sentit durant aquests mesos. La redacció final podria ser molt diferent", relativitza.

CONSENS INICIAL

El cert és que bona part dels experts que han passat per la Comissió del Pacte de Toledo han coincidit a assenyalar aquestes dues vies per alleugerir els comptes de la Seguretat Social (bonificacions a la contractació i despeses de funcionament). La mateixa ministra d'Ocupació, Fátima Báñez, es va mostrar oberta a revisar les bonificacions durant la seva compareixença a la Comissió. L'adopció d'aquestes mesures no implicaria necessàriament una aplicació immediata, sinó que es podria fer de forma gradual.

La redacció formulada pel lletrat també fa referències genèriques a millorar els ingressos per cotitzacions i a la garantia que el Pressupost de l'Estat prestarà en tot cas per garantir la suficiència de les pensions, segons fonts coneixedores d'aquest text.

 

Els treballs de la Comissió del Pacte de Toledo, al Congrés dels Diputats, amb prou feines avancen. Al novembre la comissió parlamentària va iniciar les tasques de revisió del sistema públic de pensions amb l'objectiu de poder tenir sobre la taula a la primavera un document amb recomanacions per poder enviar-lo al Govern. Amb el mes de juny acabat d'estrenar, els diputats de la comissió amb prou feines tenen sobre la taula la citada proposta de nova redacció de la ‘Recomanació 1’ de les 21 que integren el document creat el 1995.

ASSUMPTES PENDENTS

En les setmanes pròximes, el treball de la Comissió s'hauria d'ordenar a partir de successives propostes de redacció de cada una de les 21 recomanacions originàries del Pacte de Toledo, en les quals s'inclouen qüestions com el poder adquisitiu de les pensions, l'edat de jubilació, el tractament fiscal, els plans privats, les bases i els períodes de cotització, el fons de reserva, els règims especials, les pensions de viudetat i orfandat, dona i protecció social, la discapacitat o la immigració, entre altres qüestions

La diputada socialista Mercè Perea opina que s'ha de donar al debat tot el temps que sigui necessari, si bé insta a abordar amb urgència quatre qüestions: les relatives a pobresa, desequilibri economicofinancer del sistema, índex de revalorització i factor de sostenibilitat.

Notícies relacionades

El veterà diputat de la Comissió del Pacte de Toledo Carles Campuzano (PDECat) observa que les "presses" que mostra el PP per aconseguir un acord sobre el sistema de pensions ensopeguen amb "la situació interna" del PSOE, pendent del seu nou lideratge. Des del punt de vista de Campuzano, el debat del Pacte de Toledo ha de trancórrer amb calma, aliè al de l'elaboració del Pressupost de l'Estat del 2018, ja que el Govern pot incorporar qualsevol mesura sobre pensions en els comptes de l'any que ve tant si hi ha un nou Pacte de Toledo com si no.