ESTAT DEL BENESTAR

El dèficit de les pensions s'acosta als 20.000 milions

El repunt de les despeses porta els números vermells de la Seguretat Social a 19.393 milions

1
Es llegeix en minuts
ANTONI FUENTES / BARCELONA

La millora aparent en el mercat de treball amb una reducció de la desocupació i un augment dels contractes no es reflecteix amb la mateixa intensitat en els comptes de la Seguretat Social. En el primer trimestre d'aquest any, el dèficit en termes anuals va continuar creixent i es va acostar als 20.000 milions d'euros.

Entre abril del 2016 i març del 2017, els números vermells del sistema públic de pensions van arribar als 19.393 milions davant els 18.701 milions registrats en el trimestre anterior, segons els càlculs del Grup d'Investigació en Pensions i Protecció Social de la Universitat de València. El saldo de la Seguretat Social per operacions no financeres equival a l'1,72% del PIB. "És preocupant que el dèficit es resisteixi a baixar amb un creixement econòmic real del 3%", conclouen els autors de l'estudi.

El dèficit és el resultat de la diferència entre uns ingressos de 123.524 milions i unes despeses de 142.917 milions. Mentre que els ingressos van millorar en 271 milions, les despeses del sistema es van incrementar en 963 milions. 

REPUNT DE LA DESPESA

Notícies relacionades

En el terreny positiu, l'informe destaca l'augment del volum de les cotitzacions socials en un 0,98% gràcies al fet que hi havia un 0,83% més d'afiliats a la Seguretat Social i a un "augment rellevant" de la cotització mitjana per ocupat del 0,30%. "Aquest augment de la cotització mitjana dels ocupats sembla consolidar-se i és un dels aspectes més positius de l'evolució dels ingressos", subratlla l'estudi. 

En el capítol de les despeses, es detecta "un lleuger repunt" en l'últim any que ha superat l'efecte de contenció que suposen les mesures aplicades amb les últimes reformes de la Seguretat Social, que inclouen una revalorització mínima del 0,25% anual mentre hi hagi dèficit, així com el retard progressiu de l'edat de jubilació fins a arribar als 67 anys.