Brussel·les beneeix la reforma de l'estiba

Informarà elTribunal de justícia de la UE que la nova llei resol els problemes identificats el 2014 però es manté la multa de 24 milions

1
Es llegeix en minuts
SILVIA MARTINEZ / BRUSSEL·LES

La Comissió Europea considera que el Govern de Mariano Rajoy ha fet els deures i que el decret de reforma de l’estiba, aprovat dijous al Congrés, resol els problemes identificats pel Tribunal de Justícia de la UE en la seva sentència de desembre del 2014. Brussel·les informarà ara la cort europea que els canvis introduïts són satisfactoris encara que és improbable que les autoritats espanyoles puguin evitar una multa que rondarà els 24 milions d’euros.

    

La sentència de la cort europea de justícia assenyalava que la norma espanyola de l’estiba vulnerava les regles europees. La reacció de les autoritats espanyoles va ser nul·la i l’estiu passat la Comissió Europea va decidir sol·licitar multes contra Espanya per ignorar la sentència.

    

Concretament, l’Executiu comunitari va demanar una sanció econòmica de 27.522 euros diaris des del pronunciament de la cort, l’11 de desembre del 2014, que en l’actualitat supera els 24 milions d’euros, i 134.107 euros més al dia a partir de la publicació de la segona sentència. En tot cas, Brussel·les informarà positivament que el reial decret llei compleix les exigències comunitàries, cosa que farà que decaigui la segona part de la multa.

    

Brussel·les enterra així la destral de guerra perquè considera que la reforma contribuirà «a la competitivitat dels ports espanyols».

DIÀLEG PREVI A LA VAGA

L’aprovació del decret llei no ha pacificat els ports en què els estibadors han convocat aturades a partir del pròxim dimecres dia 24 que es prolongaran durant tres setmanes en dies i hores alterns. En un intent de frenar la vaga, la patronal del sector Anesco i els sindicats representatius dels treballadors es reuniran dilluns a la tarda. Anesco ha denunciat que existeixen vagues encobertes en la majoria dels ports espanyols. 

Notícies relacionades

    

El Ministeri de Foment ha fixat uns serveis mínims del 100% en les operacions que afectin mercaderies peribles i perilloses, passatgers, emergències i productes essencials per a les illes i Ceuta i Melilla. A més s’exigirà el percentatge necessari del servei per garantir un rendiment no inferior al 50% de la mitjana de l’any natural anterior en jornada.