HISTÒRIES MÍNIMES

El 'limoncello' del Segrià

Elixirs de Ponent elabora amb llimones ecològiques un licor artesanal, que ja ha sigut premiat

Gerard Barsalà, nascut a Almacelles el 1984, va començar a treballar a l’empresa familiar de perforacions i voladures, i això el va portar a estudiar Enginyeria de Mines i Energies. Avui, destina tota la seva energia a elaborar licors de fruita.

jgblanco38397891 gerard barsala elixirs de ponent foto ramon gabriel170514131947

jgblanco38397891 gerard barsala elixirs de ponent foto ramon gabriel170514131947 / GERARD BARSALA ELIXIRS DE PONENT FOTO RAMON GABRIELRAMON GABRIEL

2
Es llegeix en minuts
CARME ESCALES / BARCELONA

Una afició, com era preparar licors casolans per a consum propi a la cuina de casa, s’ha transformat avui en l’ofici i el negoci de Gerard Barsalà. A principis d’any, aquest veí d’Almacelles (Segrià) va invertir uns 25.000 euros en l’obertura al seu poble d’una botiga de productes alimentaris de proximitat i gurmet, i a posar en marxa l’obrador que hi ha a la rebotiga. Aquí, el jove de 33 anys prepara licors de fruita natural amb graduació d’alcohol que ven i distribueix sota el segell Elixirs de Ponent, nom del comerç i marca global de la seva empresa. Però a un dels seus licors, el que més èxit ha tingut fins al moment, ja li ha registrat una marca pròpia: Llimonetti. És el licor de llimona, el primer amb què va començar a experimentar, fa uns 10 anys, i per al qual ha aconseguit una fórmula tan peculiar i amb tan bona acceptació que va decidir portar-lo a concurs. I, el mes passat, el Llimonetti de Barsalà va guanyar una medalla d’or als Catavinium World Wine and Spirits Competition 2017. 

A més de licors de cítrics, n'elabora altres amb fruites del bosc i herbes digestives

El premi de Catavinium no suposa cap guany material directe, «però tenir-lo només quatre mesos després de sortir al mercat és una bona promoció». «D’aquest reconeixement es fan ressò restauradors de tot Espanya i altres països», assenyala el seu elaborador. «A més, en els últims sis anys del certamen, cap licor de llimona havia rebut aquesta distinció». En aquesta edició, s’han tastat 3.480 vins i begudes destil·lades de 20 països. «El Llimonetti és ara el nostre pal de paller», subratlla.

PLANIFICANT DES DE L' ATUR

Barsalà disfrutava preparant licors com a hobby, però els que els tastaven l’animaven a produir-los per vendre. I fa dos anys va pactar l’atur amb l’empresa on treballava i va seguir cursos d’emprenedoria amb la idea d’obrir la seva empresa de licors artesanals, de la qual aviat va fer el pla de negoci. Elixirs de Ponent preveu tancar aquest primer any facturant uns 43.500 euros. «En dos anys, la meva idea és instal·lar l’obrador en una nau del polígon industrial d’Almacelles, obrir una petita fàbrica», diu l’impulsor. Ara, ell elabora sense ajuda els licors, els envasa, els etiqueta i els prepara per distribuir-los. Calcula produir 6.000 ampolles de licors diferents aquest primer any, el 85% de Llimonetti, el seu producte estrella, amb una graduació de 25 graus, i sense colorants, ni aromes que no siguin les de llimones ecològiques.

Notícies relacionades

En aquests primers mesos, en Gerard s’ocupa de l’obrador, la botiga, la distribució i de buscar: «Com més et mous, més feina generes», assegura. «Busco distribuïdors per poder-me enfocar més intensivament en la producció», afegeix. A més de licors de cítrics –mandarina, taronja i llimona–, els fa de fruites del bosc i d’herbes digestives. «La idea és potenciar també la venda on line, però, de moment, consolido clients de la restauració i comerços visitant-los personalment», explica. 

Obre la botiga els caps de setmana i, entre setmana, només al migdia i dues tardes, que «és quan la gent que treballa pot anar a comprar». A més dels seus licors, Barsalà despatxa vins, caves i articles d’una quinzena de productors, majoritàriament de la zona.