Cordorníu acomiadarà 100 dels seus 900 treballadors

La companyia ha decidit deixar de produir per a marques de l'estranger, fet que suposarà tancar línies de producció

La presidenta del Grup Codorníu, Mar Raventós, i el director general, Xavier Pagès, aquest dimecres, a Bodegas Bilbaínas, a Haro (la Rioja).

La presidenta del Grup Codorníu, Mar Raventós, i el director general, Xavier Pagès, aquest dimecres, a Bodegas Bilbaínas, a Haro (la Rioja). / ACN

2
Es llegeix en minuts

El Grup Codorniu Raventós ha anunciat un expedient de regulació d'ocupació (ERO) per a 100 dels seus 900 treballadors. La mesura es deu al fet que ha decidit deixar de produir per a marques estrangeres, cosa que suposarà el tancament de línies de producció.

Fonts de la companyia han explicat que ara s'obre un mes de negociacions amb els representants dels treballadors -a qui ha informat aquest dimarts- i que s'estan plantejant la reestructuració "d'una manera socialment responsable".

La bodega ofereix un pla de prejubilacions programes d'acompanyament a tots els afectats, segons un comunicat. Aquest ERO afectarà les caves de Sant Sadurní d’Anoia, amb 45 acomiadats dels 209 treballadors; 14 treballadors de Nuviana, a Osca, ja que Codorniu traslladarà la producció a la bodega de Raimat de Lleida, on també hi haurà 7 acomiadaments. A més, la direcció rescindirà el contracte de 7 empleats a Riudabella, a Poblet, on quedaran dos treballadors, i també acomiadarà 20 persones més a Esplugues, on ara treballen 130 persones. 

El grup tenia previst abandonar la producció per a tercers gradualment durant cinc anys, però ha accelerat la decisió perquè "la sobreoferta al mercat exerceix una gran pressió en els preus" i el consum de vi a escala mundial està estancat, ha argumentat.

VALOR, 'PREMIUM' I 'PRESTIGE'

El 2015 el grup va iniciar un pla estratègic global a cinc anys amb l'objectiu de centrar-se en el segment de valor, 'premium' i 'prestige', per potenciar el seu lideratge en el mercat. Un dels principals eixos estratègics d'aquest pla és abandonar definitivament la producció de marques a tercers que es fan per a mercats europeus, "amb el consegüent tancament de línies de producció, reducció de despeses i de personal en totes les àrees del grup de forma transversal".

El director general del grup, Xavier Pagès, ha mostrat plena confiança que aquest reajustament "apuntalarà l'estratègia de marca-valor d'una forma decidida i clara" per als seus clients i treballadors, amb el fi de seguir sent un grup líder i sòlid a llarg termini.

REBUIG SINDICAL

Notícies relacionades

CCOO de Catalunya ha rebutjat l'ERO i ha demanat a Cordorníu que reconsideri la decisió. La branca sindical d'Indústria i els comitès d'empresa del grup Codorníu -amb majoria del sindicat- han exigit a l'empresa que retiri les mesures plantejades i han instat l'equip directiu a assumir "les responsabilitats derivades de la seva mala gestió", així com a presentar la seva dimissió, ha informat en un comunicat.

Han avisat  que, en els pròxims dies, representants dels treballadors prepararan "les accions oportunes perquè l'empresa retiri l'expedient i reconsideri les mesures plantejades", en considerar inadmissible que la direcció eludeixi les seves responsabilitats, en paraules seves.