RECAPTACIÓ FISCAL

La Generalitat recapta 18,5 milions amb l'impost de pisos buits

El Govern preveu la compra de 350 vivendes per a ús social amb la recaptació del 2016

2
Es llegeix en minuts
MAX JIMÉNEZ BOTÍAS / BARCELONA

La Generalitat preveu comprar 350 vivendes per a ús social amb la recaptació de l'exercici 2016 de l'impost a pisos buits, que ha pujat a 18,5 milions d'euros, ha anunciat aquest dijous la consellera de Governació, Administracions Públiques i Vivenda, Meritxell Borràs. La recaptació del segon any d'aplicació d'aquest tribut és gairebé un 50% superior a la realitzada el 2015, que va ser d'11,28 milions. Borràs ha atribuït l'increment al fet que el primer exercici es va aplicar sobre 72 municipis amb demanda acreditada, mentre que el 2016 s'ha aplicat a 234 municipis, que és on es faran les compres.

"Voldríem arribar a 500 vivendes -aquest any-, però per fer-ho hem de buscar noves fórmules per poder adquirir més vivendes en el futur i destinar-les a lloguer social", ha indicat la consellera. L'impost, que han de pagar anualment les empreses que tenen vivendes sense ocupar des de fa més de dos anys -bàsicament entitats financeres i fons d'inversió-, han sigut pagat el 2016 per 464 persones jurídiques per 12.460 vivendes, equivalents a més d'un milió de metres quadrats.

La Generalitat utilitzarà aquests fons per adquirir vivendes procedents de processos d'execució hipotecària o dació en pagament a través del dret de tempteig i retracte, procediment a través del qual el Govern ja ha comprat 601 pisos per un import de 32,95 milions: 184 el 2015, 276 el 2016 i 141 des de començament d'aquest 2017. Borràs ha defensat que amb aquesta via compleixen un doble objectiu: augmentar el parc públic de vivenda social i evitar que aquests pisos els comprin fons d'inversió internacionals per "especular amb una vivenda procedent de situacions dures viscudes per famílies". El dret de tempteig i retracte també el poden exercir ajuntaments -que han adquirit 234 vivendes des que es va posar en marxa aquest sistema el 2015- i entitats del tercer sector -23 pisos-.

Borràs ha incidit que l'impost no té una finalitat recaptatòria, sinó que busca reduir el nombre de pisos buits, com demostra que han aconseguit acords amb grans tenidors per a 4.402 lloguers socials el 2015 i 6.128 el 2016: "Té un paper incentivador".

Ha afegit que, sumant els acords amb entitats financeres per cedir vivendes per a ús social, la Generalitat ja gestiona més de 27.000 pisos per a ús social, un 14% més que el 2012, però encara lluny de la mitjana europea, que és el seu objectiu, i que preveuen perseguir amb el pla territorial sectorial de vivenda per als pròxims 15 anys, que estan ultimant.

PISOS BUITS

Notícies relacionades

Segons el registre de pisos buits de la Generalitat, que comptabilitza els immobles buits o okupats procedents d'execucions hipotecàries, actualment n'hi ha 44.300 de repartits per tot Catalunya. La consellera també ha lamentat: "Si fos pel Govern de l'Estat no estaríem fent aquesta roda de premsa perquè no hauríem pogut recaptar. Tenim un Estat que va contra els ciutadans d'aquest país, no fa pràcticament res en vivenda i recorre totes les lleis que impulsa el Parlament".

Ha recordat que la llei de l'impost a pisos buits no està suspesa actualment perquè el Tribunal Constitucional va aixecar l'any passat la suspensió sol·licitada pel Govern central: "Aquests 18,5 milions estarien en mans dels grans propietaris i tindríem menys vivenda pública".