'cas Nueva Rumasa'

El jutge imposa una fiança de 496 milions d'euros a sis fills de Ruiz-Mateos

El magistrat farà seure al banc dels acusats la família i nou persones més, acusades d'estafa agreujada i blanqueig de capitals

2
Es llegeix en minuts

El jutge de l'Audiència Nacional José de la Mata ha decidit obrir judici oral per l'anomenat 'cas Nueva Rumasa' i ha imposat una fiança de 496 milions d'euros als sis fills de l'empresari José María Ruiz-Mateos implicats.

En la resolució d'obertura, coneguda aquest divendres, el magistrat precisa que a més dels sis germans també s'asseuran al banc dels acusats l'empresari Ángel de Cabo i vuit persones més pels delictes d'estafa agreujada, blanqueig de capitals, aixecament de béns i contra la Hisenda pública.

De la Mata assenyala 57 empreses com a responsables civils subsidiàries i nou persones en qualitat de partícips a títol lucratiu, concretament vuit membres de la família Ruiz-Mateos i qui va ser l'advocat del patriarca, Joaquín Yvancos. El jutge descriu en la resolució les operacions irregulars ideades pels acusats a Nueva Rumasa, un conglomerat empresarial que afrontava seriosos problemes econòmics ja el 2008 i que va seguir empitjorant fins a situar-se molt a prop de la insolvència.

Per aconseguir finançament -els bancs ja no els prestaven diners-, els responsables del grup van crear una trama per captar inversors i els seus diners "no es destinaven ni al que es publicitava ni a la societat emissora, sinó que servia per atendre deutes d'altres societats del grup o per adquirir altres societats de renom per seguir consolidant l'engany".

PATRIMONI

Al mateix temps, segons el magistrat, els acusats van començar a ordir una trama per amagar i intentar salvaguardar el seu patrimoni davant la imminent caiguda de l'imperi empresarial i les responsabilitats civils i penals que se'n poguessin derivar.

L'objectiu era fer desaparèixer el seu patrimoni i capital per posteriorment poder recuperar-lo a través de testaferros, de societats mercantils obertes en paradisos fiscals i mitjançant pràctiques financeres "completament irregulars, sense cap altra finalitat que la creació de capes d'opacitat".

El grup Nueva Rumasa va arribar a comptar amb "almenys 4.067 comptes bancaris en 117 entitats financeres", entre les quals hi ha Banesto, CaixaBank, BBVA, Santander, Caja Ahorros Madrid, Banco Popular, Banco Etchevarria o Caja de Ahorros de San Fernando. El cas reuneix les denúncies de 1.409 perjudicats per la caiguda de Nueva Rumasa, que reclamen un total de 171 milions d'euros.

FIANÇA CONJUNTA

Notícies relacionades

Davant aquesta xifra, De la Mata imposa una fiança conjunta als sis fills de Ruiz-Mateos -Álvaro, Zoilo, José María, Pablo, Francisco Javier i Alfonso- d'uns 496 milions d'euros, dels quals 200 milions corresponen a la multa i 171 a la responsabilitat civil, als quals se suma el terç que estableix la llei, equivalent a 124 milions més.

Sobre els altres nou acusats, imposa una fiança de 496 milions a Zoilo Pazos Jiménez, de 495 milions a Manuel Sánchez Marín, de 256 milions a Alfonso Barón Rivero, de 161 milions a José Ramón Romero López, i de 81 milions tant a Ricardo Álvarez Castaño com a Rufino Romero de la Rosa. Una fiança sensiblement inferior exigeix a l'empresari Ángel de Cabo (216.000 euros), a Iván Manuel Losada Castell (144.000 euros) i a Fernando Juan Lavernia Sanchís (144.000 euros).