Anar al contingut

El Parlament aprova l'impost als béns camuflats en societats

L'objectiu del gravamen és generar regularitzacions d'actius d'ús particular que es declaren com a productius

La nova càrrega compta amb el suport de Junts pel Sí i la CUP, que exigia una càrrega específica per a les grans fortunes

Agustí Sala

 

  / DANNY CAMINAL

Zero ingressos o una recaptació molt baixa. Aquest és l'objectiu del nou impost sobre actius no productius, acordat per Junts pel Sí (JxSi) i la CUP, que ha aprovat el Parlament amb els únics vots de les dues formacions que l'han promogut i Catalunya Sí Que es Pot (CSQP). La idea és que la mera posada en marxa del tribut generi o indueixi a potencials afectats a regularitzar la situació com a béns d'ús particular iotsvehicles d'alta gammaimmobles béns de luxe a nom de societats.

Entre les actuacions inspectores de l'Agència Tributària de Catalunya (ATC), en col·laboració amb l'agència estatal (AEAT), s'ha inclòs la recerca d'aquests actius, juntament amb les deslocalitzacions a Madrid, on no es paga l'impost de patrimoni. Tot i així, els trasllats de domicili per aquest motiu són baixos, amb a penes 63 casos, el 0,11% dels declarants de patrimoni, segons les dades de la hisenda catalana. Benet Salellas, de la CUP, també ha admès la "funció censal" del gravamen i de lluita contra el frau fiscal.

La baixa recaptació prevista és un dels elements que Ciutadans o el PP han utilitzat per criticar la iniciativa i rebutjar recolzar-la. El PSC ha retret a la majoria de JxSí i la CUP que no els acceptessin esmenes. Fins i tot el portaveu de CSQP, Joan Coscubiela, el grup del qual ha aprovat la norma encara que no la comparteix completament, ha advertit del risc que l'impost incompleixi la llei de finançament autonòmic (LOFCA) a l'incórrer en doble tributació, al gravar doblement un mateix fet imposable que ja tributa per altres gravàmens.

DEL 0,21% AL 2,75%    

El gravamen, creat per satisfer un impost sobre les grans fortunes que exigia la CUP, partirà d'un tipus del 0,210% i un màxim del 2,75% a partir de 10.695.996,06 euros, la mateixa escala que l'impost de patrimoni. Al final s'han eliminat els mínims exempts de 100.000 euros i 500.000 quan hi ha béns immobles previstos gràcies a una esmena transaccional de JxSí, la CUP i CSQP.    

L'exposició de motius de la norma reconeix que l'objectiu del tribut és "desincentivar les possibles estratègies d'elusió fiscal, millorar l'eficiència d'aquests actius de contingut econòmic i contribuir, en part, a una certa redistribució". Aquest any, el nou impost es computarà el 30 de juny, i la resta d'exercicis, l'1 de gener.

A més de béns immobles amb què se simulen activitats econòmiques i en realitat s'utilitzen per a ús privatiu, el gravamen inclou vehicles de motor amb una potència igual o superior a  200 cavalls (CV), embarcacions d'ociaeronausobjectes d'artantiguitats joies. També s'ha inclòs una esmena de CSQP que inclou tota mena d'embarcacions d'oci, no les que tenen més de vuit metres d'eslora com es preveia inicialment.   

La norma s'ha tramitat a través d'una proposició de llei específica de JxSí i la CUP, al marge de la de Pressupostos i la d'acompanyament que ha inclòs altres figures com la dirigida a les begudes ensucrades, en què l'entrada en vigor es va endarrerir fins a l'1 de maig, o la reforma del que recau en els grans establiments comercials per transformar-lo en un tribut mediambiental o la que grava les emissions dels vehicles.

Per oferir-li la millor experiència possible estem canviant el nostre sistema de comentaris, que passa a ser Disqus, que gestiona 50 milions de comentaris en mitjans d'arreu del món cada mes. Ens disculpem si aquests primers dies hi ha algun procés extra de 'login' o si el servei no funciona al 100%.