¿Com és el bo social per a la llum a Europa?

En la majoria d'estats el suport a les famílies vulnerables es finança amb els pressupostos públics

Espanya introduirà els descomptes en funció de la renda de la llar, com es fa en altres països

2
Es llegeix en minuts
Agustí Sala
Agustí Sala

Redactor en cap d'Economia

Especialista en Economia

Ubicada/t a Barcelona

ver +

En l’última junta d’accionistes de Gas Natural, el conseller delegat del grup, Rafael Villaseca, va assegurar que «en cap país d’Europa es fa pagar a les empreses la pobresa energètica, igual que no es fa pagar la falta d’aliments a les companyies alimentàries».

El més habitual és que les ajudes als consumidors vulnerables les assumeixin els estats a través dels impostos de tots els ciutadans, segons un estudi dut a terme pel comparador Selectra. I inclouen el gas, cosa que no passa a Espanya.   

Passa a Itàlia, amb més d’un milió de beneficiaris de llars en dificultats o famílies nombroses que no superen un llindar preestablert d’ingressos, o malalts greus; França, amb quatre milions de llars de rendes baixes o beneficiaris d’ajuts socials; o el Regne Unit, on hi ha plans d’ajuda per a diferents tipus de situacions o grups de població, que paguen el Govern o una agència pública.

A Espanya aquest descompte, que avui és fix del 25% sense tenir en compte els ingressos, anava a càrrec de les grans elèctriques, però el Tribunal Suprem va invalidar el sistema, per discriminatori, i passaran a finançar-lo les comercialitzadores en funció del seu nombre de clients. El sistema més semblant és el de Portugal, on el paguen les elèctriques, encara que la rebaixa és del 33,8%; el britànic, encara que en aquest cas es finança també essencialment amb fons públics, o el belga.

Esborrany del reglament

El Ministeri d’Energia va remetre fa una setmana a les autonomies l’esborrany de reglament que desenvolupa el reial decret llei 7/2016 sobre el bo social. En el text s’inclou que les companyies hauran de donar almenys tres avisos de forma fefaent abans de deixar el client sense llum per impagament. El termini general fins al tall serà de dos mesos des de l’última reclamació, però arribarà a quatre per a les llars més vulnerables.

Al seu torn, les elèctriques que comercialitzen la tarifa regulada o preu voluntari del petit consumidor (PVPC) deixaran de tallar la llum i cofinançaran a les llars més vulnerables si les administracions paguen almenys la meitat de la factura.  

Notícies relacionades

Segons el departament que encapçala Álvaro Nadal, el text estableix un «mecanisme més eficient, basat en criteris de renda familiar, perquè sigui més accessible i reforci la protecció dels consumidors vulnerables i en risc d’exclusió social».

Com a referència per a la renda s’usarà l’IPREM (indicador públic de renda d’efectes múltiples). Els descomptes seran en funció dels ingressos. En l’actualitat la rebaixa és del 25% sobre el PVPC per als que contractin potències inferiors a 3 quilowatts (kW), siguin pensionistes de més de 60 anys amb prestació mínima, famílies nombroses o aquelles llars amb tots els seus membres estan en atur. Són uns 2,4 milions de beneficiaris.