INNOVACIÓ

Universal Robots duplicarà la plantilla a Barcelona per expandir els seus robots col·laboratius

L'empresa fabrica braços robòtics col·laboratius destinats a les pimes

getthumbsbyfilename

getthumbsbyfilename

2
Es llegeix en minuts
Josep M. Berengueras
Josep M. Berengueras

Periodista

ver +

A poc a poc, els robots comencen a fer-se un lloc en les grans companyies. Però també hi ha petites i mitjanes empreses que incorporen robots, no tant per substituir llocs de treball sinó per ajudar en certes tasques. És a aquestes pimes a les quals s’enfoca Universal Robots, una empresa danesa fabricant de braços robòtics col·laboratius que va triar Barcelona per instal·lar la seva oficina de vendes i formació per al sud d’Europa. És un sector tan a l’alça que l’empresa duplicarà plantilla a Catalunya aquest any.

Universal Robots va ser fundada el 2005, i des dels seus inicis es va focalitzar en les pimes. «Tenim clients de tota mena. Des d’empreses d’un sol treballador fins a grans corporacions», explica Jürgen von Hollen, conseller delegat. Els seus productes són braços robòtics molt fàcils de programar i usar (en tenen tres models al mercat), la funció dels quals és «ajudar altres treballadors», i ja n’han fabricat més de 12.000. L’any passat la firma va incrementar els ingressos el 62%, fins a 90 milions, amb 12 milions de benefici.

L’empresa va aterrar a Barcelona ara fa dos anys per expandir les seves operacions al sud d’Europa. Fabriquen els robots a Dinamarca, en una planta que aviat quedarà petita. «Som 300 treballadors, després de duplicar l’any passat la plantilla. Aviat haurem de prendre una decisió sobre la fàbrica», diu. Són capaços de servir comandes en «només dues setmanes», i el seu secret, explica Von Hollen, és «tot el que hi ha al darrere del robot».

«Creiem que totes les empreses haurien de poder accedir a un robot. Per això proposem un sistema de pagament únic, amb cursos gratuïts per fer servir el robot. I, a més, oferim un producte molt flexible, molt fàcil de programar», afegeix Von Hollen. Els seus braços robòtics costen entre 19.000 i 30.000 euros, però tenen l’avantatge que el seu ús és molt simple i han creat una «plataforma tecnològica» a internet on els desenvolupadors poden crear les seves aplicacions, una espècie d’app store que en facilita nous usos.

Notícies relacionades

«Fabriquem cobots, és a dir, robots col·laboratius. Els nostres productes no són per substituir ningú, sinó per ajudar a fer certes tasques i millorar la salut dels treballadors», assenyala. «Defensem que no té lògica que els robots paguin impostos», afegeix.

«Hem escollit Barcelona pel nivell tècnic, les infraestructures i perquè des d’aquí també es pot servir el nord de l’Àfrica i el Pròxim Orient», explica Von Hollen. Té 12 treballadors a l’oficina (on també formen sobre l’ús dels robots), i esperen créixer aquest any «al ritme del mercat», és a dir, duplicar la plantilla.