Els partits catalans creuen que Rajoy els "pren el pèl" amb les inversions

El PSC, En Comú Podem, ERC i PDECat consideren que els pressupostos no reflecteixen les promeses del president

El Govern pot tirar endavant el seu projecte amb el suport de C's, el PNB i els dos partits canaris

37924547 601

37924547 601 / JUAN MANUEL PRATS

3
Es llegeix en minuts
Iolanda Mármol
Iolanda Mármol

Periodista

ver +

Els partits catalans consideren que entre l’anunci d’inversions milionàries de Mariano Rajoy i la crua realitat dels Pressupostos coneguts ahir s’obre un abisme. Hi ha «decepcions», «mentides» i «preses de pèl» que, asseguren, només contribuiran a distanciar encara més els catalans del Govern del PP.

Meritxell Batet

PORTAVEU PARLAMENTÀRIA PSC

"Incompleixen amb Catalunya, cosa que és especialment greu en una suposada 'operació diàleg'"

No van trigar gaire a contrastar una frustració d’expectatives que veien venir. Mentre el titular d’Hisenda, Cristóbal Montoro, exposava en una conferència de premsa de més de tres hores els detalls dels comptes, els portaveus dels grups sobiranistes i el PSC van sortir al Congrés a posar el crit al cel, conscients que el missatge havia de ser dur, però que això no impediria el que ja sembla encarrilat: que Rajoy aconsegueixi aprovar els Pressupostos amb els suports de Ciutadans, el PNB i els partits canaris.

La principal queixa de les forces catalanes és que no veuen una translació creïble als Pressupostos de tot el que havia promès Rajoy. La portaveu del PSC, Meritxell Batet, va admetre que els comptes han caigut com una galleda d’aigua freda sobre les expectatives i els va qualificar de «decebedors per a Catalunya». Va retreure al PP que «torni a incomplir» els compromisos mentre fa bandera de promoure el diàleg amb la Generalitat. 

Xavier Domènech 

LÍDER EN COMÚ PODEM

"Són una presa de pèl per als catalans, no consoliden la recuperació i ens fan més febles"

El líder d’En Comú Podem, Xavier Domènech, va assenyalar que, tenint en compte l’incompliment dels compromisos en inversions d’anys anteriors, aquests comptes els resulten del tot inversemblants. «Són una presa de pèl per als catalans», va retreure, per incidir en l’escassa credibilitat que li mereixen promeses que «s’emporta el vent». Va recordar que el pla per a Rodalies de Renfe xifrava les inversions en 4.000 milions entre el 2008 i el 2015, una suma de la qual «només es va complir el 10%». «Són els Pressupostos de la desigualtat, no consoliden la recuperació, sinó que ens fan més febles», va concloure.

El portaveu d’ERC Joan Tardà va dir «mentiders» als responsables governamentals. «No han complert  mai amb Catalunya i no hem sabut veure cap partida específica en què quedi reflectit el que Rajoy va prometre», va protestar. En el seu to irreverent, va apel·lar a extremenys, castellans i andalusos a deixar de patir perquè, va adduir, les inversions per als catalans només són brindis al Sol sense cap translació real.

Mario Jiménez 

PORTAVEU DE LA GESTORA PSOE

"Són una oportunitat perduda per a Espanya. De Rajoy no n'esperàvem res, però s'ha tornat a superar" 

En la mateixa tesi, el PDECat va indicar que, un cop comprovats els comptes, el pla d’inversions promès per Rajoy «és simplement una operació de maquillatge».

OPORTUNITAT PERDUDA

Pel PSOE, els comptes de Montoro constitueixen un calamitat per als jubilats i els funcionaris, que perdran poder adquisitiu. El portaveu de la Gestora, Mario Jiménez, va aprofitar el dia que arribaven els Pressupostos al Congrés per reunir el grup parlamentari, al qual va tractar d’infondre ànims i va reclamar que treballin activament perquè no tirin endavant uns comptes que, segons els seus càlculs, perjudicaran 12 milions d’espanyols.

Notícies relacionades

«Són una oportunitat perduda per a Espanya. De Rajoy no n’esperàvem res, però s’ha tornat a superar», va retreure. Els socialistes consideren que els Pressupostos són «decebedors» i lamenten que aquesta planificació «s’oblidi» de «l’àmplia majoria» que ha patit la crisi. També la portaveu d’Units Podem, Irene Montero, va criticar l’austeritat dels comptes, una «retallada de 5.000 milions d’euros que consolida el saqueig» i la precarietat per a l’ocupació.

Joan Tardà 

PORTAVEU D'ERC

"Que no pateixin els extremenys, els castellans i els andalusos: no hi haurà inversions per a Catalunya" 

Més enllà dels retrets, l’oposició està prou dividida perquè el PP tingui marge per tirar endavant el projecte. És estret, però factible. C’s ja ha confirmat que hi donarà suport i el PP llima els serrells amb el PNB. Aquest adverteix que el pacte no està tancat i que el Govern faria malament de pensar-ho.«No té aquests vots de moment, però sí que tenim voluntat de negociar», va explicar Aitor Esteban. Amb aquests escons, els de Coalició Canària i Nova Canàries, Rajoy pot sortir viu de la votació. Ajustadíssim, però viu.