L'Audiència Nacional rebutja imposar mesures a Rato i a Blesa

La Sala els atribueix "un comportament irreprotxable" i "com cal" que fa innecessàries les garanties

El fiscal demanava per a Blesa una fiança de fins a 100.000 euros i el CIC, presó per als dos condemnats

El fiscal ha sol·licitat 100.000€ de fiança per a Blesa i cap mesura per a Rato. / ATLAS VÍDEO

2
Es llegeix en minuts
ÁNGELES VÁZQUEZ / MADRID

La Secció Quarta Penal de l’Audiència Nacional va decidir ahir que no és necessari imposar cap mesura cautelar a l’expresident de Caja Madrid Miguel Blesa ni al seu successor, Rodrigo Rato, mentre les seves condemnes respectives de sis i quatre anys i mig de presó per les 'black' no siguin fermes, ja que no aprecia que les seves circumstàncies hagin canviat o hi hagi un risc més elevat de fuga. La mateixa Sala que els va condemnar apel·la a la presumpció d’innocència de tots dos fins que el Tribunal Suprem revisi la sentència i destaca que el «comportament processal» de Blesa «ha sigut irreprotxable», i el de Rato, «com cal».

El fiscal Alejandro Luzón havia demanat al tribunal que imposés una fiança d’entre 75.000 i 100.000 euros a Miguel Blesa perquè pogués evitar ingressar de seguida a la presó. Per a Rodrigo Rato, ni tan sols va sol·licitar la retirada del passaport, a l’entendre que era suficient garantia que l’hagués entregat en el procediment en què s’investiga el seu patrimoni. La Confederació Intersindical de Crèdit (CIC), que exerceix l’acusació popular, sí que havia reclamat l’ingrés a la presó de tots dos. L’acusació de la CGT va demanar l’empresonament de Blesa o almenys retirada del passaport, mesura que també va estendre a Rato, al sostenir que la investigació dels possibles delictes fiscals que hagi pogut cometre és independent de la de les targetes opaques.

MÉS ARGUMENTACIONS

El tribunal ha desestimat totes les peticions i afirma que en el cas de Blesa, a més del seu comportament processal «irreprotxable», ha de tenir-se en compte que «els seus béns es troben embargats» i que està casat, té nets i es troba pròxim a complir 70 anys, fet que «revela inequívocament un arrelament en el seu país en tots els ordres de la vida».

Notícies relacionades

A més a més, retreu al fiscal que al·ludís a unes diligències obertes per blanqueig de capitals a través de societats radicades a les Illes Verges, quan la vinculació de l’expresident de Caja Madrid amb aquesta mercantil es redueix als anys 1992 i 1993, motiu pel qual afegeix que «no sembla que amb aquesta dada es puguin extreure conseqüències adverses» per a ell. El fiscal també va recordar que Blesa s’enfronta a una petició de quatre anys més de presó pel cas dels sobresous d’exdirectius de Caja Madrid.

En el cas de Rato, el tribunal afirma que «no hi ha mèrits per atendre les peticions» de les acusacions de modificar la seva situació personal, que ha sigut de «subjecció al procediment al llarg del judici oral, sent aventurat i inconsistent» que aquesta actitud «sigui vulnerada per la sentència dictada en contra seu». L’expresident de Bankia també està imputat per la sortida a Borsa de l’entitat, mentre que Blesa ho està en la peça de les preferents.