publicat al BOE

El Govern impulsa mesures per afavorir el 'fracking'

Els propietaris de terrenys situats a 1.500 metres al voltant d'un pou de gas s'emportaran l'1% de la producció

Una planta d’extracció d’hidrocarburs amb ’fracking’, a Dakota del Nord.

Una planta d’extracció d’hidrocarburs amb ’fracking’, a Dakota del Nord. / REUTERS / ANDREW CULLEN

2
Es llegeix en minuts
Eduardo López Alonso
Eduardo López Alonso

Periodista @Elabcn

ver +

El Govern central segueix decidit a potenciar les extraccions de carburants fòssils i el 'fracking' a Espanya i per a això ha aprovat mesures per incentivar els propietaris de terrenys amb jaciments de gas o petroli. Els propietaris de terres ubicades en un radi de 1.500 metres al voltant d'un pou d'extracció tindran dret, sigui quin sigui l'ús d'aquestes terres, a rebre l'1% dels hidrocarburs produïts, segons especifica el 'Boletín Oficial del Estado' d'aquest dilluns.

Aquesta novetat apareix recollida en una ordre ministerial d'Energia, Turisme i Agenda Digital publicada al BOE i en què es desenvolupa l'Impost sobre el Valor d'Extracció de Gas, Petroli i Condensats.

MARC LEGAL

L'ordre ministerial té precisament com a objecte determinar la forma en què els propietaris dels terrenys podran obtenir el valor equivalent a l'1% dels hidrocarburs extrets, així com fixar la forma de mesurar i quantificar el valor del gas i petroli extrets, segons publica aquest dilluns el BOE. Per incentivar el 'fracking' i animar les autoritats locals, la llei d'hidrocarburs va establir a més un gravamen d'entre l'1% i el 4% sobre la producció de gas no convencional i un cànon de 125.000 euros que s'abonarà per cada sondeig d'exploració i cada pou de producció en terra.

OPOSICIÓ SOCIAL

Notícies relacionades

El 'fracking' ha tingut una seriosa oposició social a Espanya, i també política, que fins al moment ha sigut desestimada per part del Govern. La fractura hidràulica o 'fracking' és una tècnica que permet extreure l'anomenat gas d'esquist, un tipus d'hidrocarbur no convencional que es troba entre capes de roca, generalment a gran profunditat. Per alliberar aquests hidrocarburs i que surtin a l'exterior s'injecten a alta pressió grans quantitats d'aigua amb additius químics i sorra per fracturar la roca. Quan el gas comença a fluir de tornada ho fa amb part del fluid injectat a alta pressió. Tot aquest procés sol contaminar les capes freàtiques, en un 5% dels casos segons la indústria, i en percentatges molt elevats segons les plataformes contra el 'fracking'.

INGRESSOS PER ALS PROPIETARIS 

La nova llei d'Hidrocarburs, aprovada en l'etapa del ministre José Manuel Soria, establia un perímetre de referència per als propietaris de terrenys al subsol dels quals s'estiguin extraient hidrocarburs, sense arribar a delimitar la seva mida. Ara, l'ordre ministerial indica que aquest perímetre correspondrà a la superfície compresa "dintre d'un radi de 1.500 metres al voltant de la boca de cada sondeig productiu". Per a una mateixa concessió, podran coexistir diferents perímetres de referència, però es repartirà entre els propietaris el valor de la producció conjunta. Quan hi hagi dos sondejos productius els boques dels quals estiguin a menys de 3.000 metres, es prendrà l'envoltant exterior dels dos perímetres inclòs dintre de la tangent entre les dues circumferències. L'ordre ministerial també determina la forma de mesurar els hidrocarburs extrets i de fixar el seu valor econòmic a partir de la referència de cotització del Brent i, en el cas del gas, del Mibgas.