NOU REVÉS JUDICIAL AL SECTOR FINANCER

Anul·lada una hipoteca multidivisa que un empleat va vendre al seu propi germà

El jutge considera la "nul·litat parcial" d'un préstec concedit per Catalunya Caixa per falta d'informació al client

1
Es llegeix en minuts
Eduardo López Alonso
Eduardo López Alonso

Periodista @Elabcn

ver +

Els jutjats segueixen tombant les hipoteques multidivisa firmades durant la bombolla immobiliària. En aquesta ocasió la sentència ha sigut del Jutjat de Primera instància número 8 de Barcelona, que ha declarat "la nul·litat parcial" d'un contracte hipotecari multidivisa de Catalunya Caixa que un empleat va vendre al seu propi germà. Malgrat la relació de parentiu, el jutge considera que el client "no tenia coneixement ple de les condicions de la hipoteca multidivisa". La sentència, que serà presumiblement recorreguda per l'entitat financera, evidencia una vegada més que aquest tipus de productes es van vendre sense oferir als clients prou informació per valorar l'elevat risc d'una operació a llarg termini com una hipoteca. 

En opinió de l'advocat Abel Rodríguez, del bufet Unive Abogados, la clau de la sentència positiva per part del jutge és haver constatat que no hi va haver informació precontractual ni simulacions d'escenaris futurs que poguessin clarificar el risc d'aquesta operació hipotecària. "La clau és si el client coneixia el risc, i en el cas del meu client, un dentista, no tenia el perfil adequat per a un producte financer d'aquest tipus". 

Notícies relacionades

El crèdit va ser subscrit el 2006 per un capital d'1.187.181,60 francs suïssos, el contravalor del qual era de 739.999,75 euros. El propi germà del client li va vendre el producte, que en un principi de l'operació suposava un tipus d'interès dos punts més baix. Al cap d'un temps, l'hipotecat devia més diners dels que li va prestar el banc, que en cap cas va efectuar de manera real cap operació amb divises.

En la sentència, contra la qual es pot interposar recurs d'apel·lació, el Jutjat condemna el banc a recalcular les quotes cobrades i a tornar les quantitats cobrades en excés en cada una de les quotes. A més, el banc, que el 2014 va absorbir Catalunya Banc, haurà de fer front a les costes del procediment judicial i deixar referenciat el préstec hipotecari a euros aplicant l'interès pactat.