SENTÈNCIA A BARCELONA

Una jutge condemna la Seguretat Social per perjudicar una pacient amb càncer de mama

L'INSS va estimar que la dona podia fer determinades feines tot i la malaltia i li va rebaixar la pensió

jcarbo13661826 barcelona 26 07 2010 economia direccion provincial160516183723

jcarbo13661826 barcelona 26 07 2010 economia direccion provincial160516183723

2
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La titular del Jutjat Social número 19 de BarcelonaMaría del Mar Mirón, ha estimat la demanda presentada per B. M. S., una treballadora de la neteja de 48 anys amb càncer de mama, i ha revocat la decisió de l'Institut Nacional de la Seguretat Social (INSS) de rebaixar-li el grau d'incapacitat que se li havia concedit el 2014, després d'una revisió rutinària efectuada al cap d'un any. El Seguro va decidir llavors que havia de ser una incapacitat de menor graduació (incapacitat permanent total), per la qual cosa havia de rebre una pensió inferior, al mateix temps que se la considerava apta per realitzar altres tipus de feines diferents de la de netejadora.

La magistrada ha condemnat ara l'INSS a restablir a B. M.S., representada pel centre medicojurídic Tribunal Médico, la incapacitat permanent absoluta, que comporta una pensió més elevada i que la protegeix per no poder desenvolupar cap mena d'activitat laboral a causa de la seva malaltia. D'aquesta manera, la jutge ha declarat nul·la la decisió de la Seguretat Social. La treballadora va iniciar el procés per a la incapacitat el 2013. Uns mesos després, se li va concedir la permanent absoluta. En la revisió que se li va practicar el 2015 li van reduir aquest grau i la pensió, que va passar a ser de 520 euros.

La pacient no podia treballar

Els professionals de centre Tribunal Médico han assegurat que  "la incapacitat permanent absoluta se li va concedir a la dona principalment per la mateixa raó que després l'hi van denegar: el càncer de mama". La jutge sosté en la seva resolució "que la demandant no havia recuperat prou funcionalitat per portar a terme activitats laborals".

La dona patia un càncer de mama al pit dret, per la qual cosa li van haver d'extirpar, a més d'altres lesions greus a l'espatlla després del tractament de quimioteràpia i radioteràpia. A més, se li va detectar risc de càncer d'endometri, a l'úter, i un trastorn adaptatiu per estrès.

No obstant, l'INSS va argumentar en la revisió de la seva situació que només hi havia una "breu limitació" per les lesions a l'espatlla, que el procés oncològic estava sota control, i que el trastorn psicològic no tenia "limitació psicofuncional incapacitant". Per això, li van rebaixar la prestació.

DEMANDA JUDICIAL

Notícies relacionades

La dona va reclamar per via administrativa, però no va tenir èxit, i per això va presentar una demanda als jutjats assessorada per Tribunal Médico. La jutge va estimar els informes mèdics aportats pels representants legals de la treballadora sobre el fet que en el seu estat de salut no hi ha hagut cap millora, sinó un empitjorament de la salut i obliga l'INSS a restablir a la demandant la incapacitat permanent absoluta, amb una pensió mensual de 947 euros amb efectes retroactius des del 2015, i per la qual no podrà desenvolupar cap mena d'activitat laboral a causa dels seus problemes de salut.

La sentència recorda que "persisteix el risc de recaiguda de la patologia neoplàstica i no han millorat les seqüeles físiques ni psicològiques que se'n deriven" i que la netejadora també pateix un limfoedema per inflor del braç a la zona que va tenir l'extirpació de la mama dreta, pòlips de còlon (que també van causar la seva extirpació), asma bronquial, lumbàlgia, migranyes i desnivells aguts del colesterol i els triglicèrids.