DISPUTA RACIAL

Trump presta declaració en el litigi que l'enfronta a José Andrés

El president electe dels EUA reclama 10 milions al xef espanyol, que va renunciar a instal·lar un restaurant en un dels seus hotels

2
Es llegeix en minuts

El president electe dels Estats Units, Donald Trump, ha presentat declaració jurada en relació amb el litigi que manté amb el xef espanyol José Andrés, que es va negar a complir un contracte firmat entre tots dos arran de les polèmiques declaracions del magnat sobre els immigrants mexicans. "La declaració s'ha completat avui [dijous] i ha durat poc més d'una hora", afirma l'advocat de Trump Organization Alan Garten en un comunicat.

Trump s'ha vist forçat a prestar declaració a dues setmanes de ser investit president, malgrat els intents d'impedir-ho del seu equip de lletrats, que van argumentar que el pròxim mandatari "està molt ocupat gestionat assumptes d'importància pública molt significativa". No obstant, la jutge del Tribunal Superior de Washington Jennifer A. Di Toro va decretar el desembre passat que Trump havia de prestar declaració a Nova York durant la primera setmana del gener. Encara que els representants de Trump no van revelar detalls sobre el lloc on es va produir la declaració jurada, un dels advocats de l'empresa del magnat, Michael Cohen, va entrar a la Torre Trump a primera hora del matí. 

Trump i José Andrés mantenen una disputa legal, després que tots dos van acordar col·laborar perquè el prestigiós cuiner obrís un restaurant al nou hotel de luxe Trump International, al centre de Washington. El xef va trencar el contracte després que el multimilionari titllés el juny del 2015, quan es va postular per a la Casa Blanca, els immigrants mexicans de "criminals" i "violadors". Els advocats de José Andrés van argumentar que, com que el restaurant a l'hotel seria un establiment "hispà", es veuria profundament perjudicat pels polèmics comentaris despectius del magnat contra els mexicans i els immigrants indocumentats. El magnat va interposar una demanda contra José Andrés i li va demanar una indemnització de 10 milions de dòlars per trencar el contracte i ocasionar-li "pèrdues i perjudicis per valor de milions de dòlars".

DEMANDA PER LES DESPESES

Notícies relacionades

El cuiner espanyol va contraatacar amb una altra demanda per reclamar-li a Trump 8 milions de dòlars per "les despeses incorregudes en el desenvolupament del restaurant". El mes de desembre passat, el xef espanyol va proposar al president electe a la xarxa social Twitter acabar amb la disputa legal i donar fons a una organització no governamental de suport a veterans de guerra, encara que no va obtenir una resposta positiva. "¿Senyor Donald Trump, podem tancar les nostres demandes i donar els diners a una oenagé de veterans per celebrar-ho? ¿Per què seguir litigant? Guanyem tots dos", va escriure a Twitter, la xarxa social favorita de Trump per publicar comentaris.

Trump, que encara no ha pres possessió del seu càrrec, s'uneix així a altres presidents dels Estats Units que han hagut de prestar declaració jurada, com Bill ClintonJimmy Carter i Gerald Ford, entre altres.