REGULACIÓ

La nova llei de comerç catalana allibera les rebaixes i limita la venda a domicili

El text aclareix les condicions perquè les poblacions puguin ser declarades municipis turístics

jcortadellas34808498 barcelona 25 07 2016  economia   el conseller jordi baiget  160725140241

jcortadellas34808498 barcelona 25 07 2016 economia el conseller jordi baiget 160725140241

2
Es llegeix en minuts
Josep M. Berengueras
Josep M. Berengueras

Periodista

ver +
Fidel Masreal
Fidel Masreal

Periodista

Especialista en política i salut mental

ver +

El Govern de la Generalitat ha aprovat aquest dimarts l'avantprojecte de llei de comerçserveis fires de Catalunya, la nova regulació sobre matèria comercial que entre altres qüestions permetrà a les botigues fer rebaixes tot l'any.

L'avantprojecte de llei, que passa ara al Parlament, actualitza la normativa existent i l'adapta a “noves tendències” com la compra ‘on line’. El text també pretén acabar amb la confrontació en matèria comercial amb el Govern del PP, que ha recorregut en els últims anys al Tribunal Constitucional diversos punts de les diferents normatives catalanes.

Segons ha anunciat el conseller d'Empresa i Coneixement, Jordi Baiget, la nova llei vol “actualitzar la normativa a les necessitats i els reptes del sector”, i agrupa en un nou text diversos textos anteriors. D'aquesta manera, ara només hi haurà dues lleis al respecte: la nova llei i la d'ordenació d'equipaments comercials.

PRINCIPALS NOVETATS

La nova llei de comerç catalana modifica alguns dels punts d'anteriors normatives que afecten pràctiques històriques com les rebaixes. De fet, la nova llei acaba amb les rebaixes tal com es coneixien fins ara, seguint la liberalització promulgada per Madrid. Així, el text indica que “cada comerciant pot decidir el moment en què vol portar a terme venda en rebaixes”. Això sí, el text anima a “considerar” les temporades “habituals” d'hivern i estiu.

Amb la nova norma, els comerços podran obrir tres hores a la setmana més, i es passa de les 72 hores setmanals actuals a les 75. Per una altra banda, manté els diumenges i festius d'obertura anuals en 10: vuit de fixats pel Govern i dos per les administracions locals.

A més, la llei també actualitza l'apartat sobre exclusions en l'horari comercial habitual, és a dir, les botigues que poden obrir més hores o dies. Amb el nou text, a les localitats de més de 5.000 habitants podran obrir tots els dies i amb llibertat horària les botigues de menys de 150 metres quadrats que no pertanyin a cadenes sempre que siguin dedicades a l'alimentació. En el cas dels municipis de menys de 5.000 habitants, podran obrir les de menys de 150 metres que no siguin de cadenes independentment de la seva oferta comercial.

Notícies relacionades

El text també defineix amb més claredat els criteris pels quals una població pot ser declarada municipi turístic (que tingui un bé declarat com a patrimoni de la humanitat; que tingui més de 100.000 habitants i hagi registrat més de 600.000 pernoctacions en un any, etcètera).

Per últim, la llei regula la venda de productes a domicili: no es podran oferir ni vendre articles als domicilis privats mitjançant visites que no hagin estat prèviament sol·licitades i acceptades pels seus titulars o residents. “El venedor o proveïdor del producte o servei està obligat a acreditar documentalment aquesta acceptació prèvia”, afegeix el text.