SENTÈNCIA EUROPEA SOBRE HIPOTEQUES

El Govern gira l'esquena a la via extrajudicial del PSOE per a les clàusules terra

Els socialistes prometen a les associacions de consumidors buscar un mecanisme "en setmanes"

El portaveu socialista d’Hisenda, Pedro Saura, durant la roda de premsa d’ahir.

El portaveu socialista d’Hisenda, Pedro Saura, durant la roda de premsa d’ahir. / EFE / FERNANDO ALVARADO

1
Es llegeix en minuts
P. ALLENDESALAZAR / MADRID

El Govern no veu amb bons ulls la iniciativa del PSOE de crear un mecanisme extrajudicial perquè els bancs tornin de forma "ràpida, gratuïta i sense quitacions" als clients el que els van cobrar de més mitjançant les clàusules terra hipotecàries. El portaveu socialista d'economia al Congrés, Pedro Saura, s'ha compromès aquest dijous amb vuit associacions de consumidors a impulsar-lo a la Cambra “en setmanes” per evitar que els hipotecats hagin de reclamar als tribunals, un procediment llarg i costós. Però l'Executiu estima que es tracta d'un assumpte privat entre les entitats i els seus clients en el qual no pot entrar.

El portaveu socialista al Congrés, Antonio Hernando, va donar dimecres per segur l'acord després de parlar amb el ministre de Justícia, Rafael Catalá: "Hem coincidit en la necessitat que immediatament s'estableixi un procediment per donar una solució extrajudicial a les reclamacions". No obstant, Catalá se'n va desmarcar aquella mateixa nit. "Espero que hi hagi un acord aviat entre els bancs i els seus clients, que es posin d'acord i s'executi la sentència”, va afirmar abans de confiar que “no calguin plets".

Notícies relacionades

El Govern, així, prefereix una solució privada, però no preveu impulsar-la. Més clar va ser el ministre d'Economia, Luis de Guindos. "La de les preferents (per a les quals el Govern sí que va establir un arbitratge extrajudicial) eren una situació diferent, perquè eren de bancs nacionalitzats. Aquí el que hi ha és una relació directa entre els bancs i els seus clients. L'administració de justícia posarà els mitjans necessaris per fer front a totes les reclamacions", va afirmar. "Si els bancs negocien i arriben a un acord privat amb els seus clients, el Govern no té absolutament res a dir", va remarcar.

Els bancs prefereixen no pronunciar-se sobre com complir la sentència del Tribunal de Justícia de la Unió Europea, més enllà d'assenyalar que analitzaran cas per cas, informa Max Jiménez Botías. El BBVA destaca que correspon a la jurisdicció nacional determinar com fer-ho: “A partir d'aquí, als bancs no els quedarà més remei que complir la llei”. El Tribunal Suprem portarà a un pròxim ple, previsiblement al gener, la sentència.