INFORME D'OXFAM
Quatre països de la UE, entre els 15 paradisos fiscals més agressius del món
Holanda, Irlanda, Luxemburg i Xipre estan en la llista d'Estats que ofereixen a les multinacionals els mecanismes més extrems d'evasió i elusió fiscal
/
Quan un pensa en paradisos fiscals li vénen al cap illes llunyanes que probablement no visitarà mai. No obstant, segons un informe presentat aquest dilluns per Oxfam, entre els 15 paradisos fiscals més agressius hi ha quatre països de la Unió Europea.
"Els paradisos fiscals són la màxima expressió de la competència a la baixa en la fiscalitat empresarial a nivell mundial. Hi ha paradisos fiscals a totes les regions del món, sense excepció", assegura l'informe. "Aquests països faciliten els mecanismes més extrems d'evasió i elusió fiscal empresarial i alimenten una competència fiscal agressiva sense límit", afegeix.
Per elaborar la llista, els investigadors d'Oxfam han avaluat els països en funció d'una "bateria de criteris a tres eixos de pràctiques fiscals perjudicials: el tipus nominal en l'impost de societats, els incentius fiscals oferts i la falta de compromís davant les iniciatives internacionals contra l'evasió fiscal".
D'aquesta manera, el paradís fiscal amb pràctiques més agressives són les illes Bermudes, seguides de les illes Caiman i el primer de la UE, Holanda. A continuació se situen, per aquest ordre, Suïssa, Singapur, Irlanda, Luxemburg, Curaçao, Hong Kong, Xipre, les Bahames, Jersey, Barbados, Mauricio i les illes Verges Britàniques.
Oxfam posa dos exemples de males pràctiques de països. “Irlanda va arribar a les portades dels diaris per un arranjament fiscal amb Apple que permetia al gegant tecnològic global pagar el 0,005% de l'impost sobre beneficis", mentre que les illes Verges servien de residència per més de la meitat de les 200.000 empreses opaques establertes pel despatx d'advocats Mossack Fonseca vinculat en els 'papers de Panamà'. Els països de la UE han de "liderar donant exemple, impulsant més harmonització fiscal i coordinació global”, afirma.
FUGA D'INGRESSOS
"La utilització d'aquests paradisos fiscals per part de grans multinacionals és una de les principals vies per a la fuga d'ingressos fiscals vitals. S'han convertit en una pràctica empresarial habitual per a un gran nombre de grans empreses. Un estudi d'Oxfam ha revelat que el 90% de les principals empreses del món tenen presència en almenys un paradís fiscal", indica l'informe.
"Segons la Conferència de les Nacions Unides sobre Comerç i Desenvolupament (UNCTAD, per les seves sigles en anglès), les grans multinacionals tenen, de mitjana, almenys 70 filials cada una en paradisos fiscals, cosa que permet que el tipus efectiu a què realment tributen com a grup empresarial sigui més baix que el de multinacionals sense filials en paradisos fiscals", completa.
Segons Oxfam, “aquests paradisos fiscals estan liderant una cursa global cap al fons de l'impost de societats que està privant els països de milers de milions de dòlars necessaris per enfrontar-se a la pobresa i a la desigualtat".
L'organització denuncia que, segons la UNCTAD, les multinacionals s'estalvien gràcies a aquestes pràctiques 100.000 milions d'euros en impostos a l'any, quantitat amb què n'hi hauria prou "per donar educació als 124 milions de nens que no van a l'escola i per finançar intervencions mèdiques que podrien prevenir la mort d'almenys sis milions de nens a l'any", afegeix.
- La preservació de l’alta muntanya Els ecologistes diuen que és "urgent" fer caure la presa de Sant Maurici
- A sant adrià de besòs A l’interior de les Tres Xemeneies
- Elena Congost: "Tant de bo m’enviïn algun dia una medalla que crec que és meva i que m’han robat"
- La tornada al col·le "Ens sembla fatal que prohibeixin el mòbil del tot"
- Successos La maquinista que va atropellar una menor a Montcada dona positiu en drogues
- Salut Detectat un brot de dengue autòcton a Tarragona que afecta cinc persones
- Pagament mensual La Seguretat Social avisa els pensionistes que vulguin cobrar 31 euros extra
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- La cursa electoral Així estan les enquestes als Estats Units: Biden, Trump i les primàries republicanes
- Accions Pitjor és millor