CANVIS EN EL COMERÇ INTERNACIONAL

Consumidor sense garanties

L'adquisició d'un producte fora de la UE suposa perdre els dos anys de reposició gratuïta en cas de defecte

Les despeses duaneres equilibren els preus entre països

36567925 601

36567925 601 / RICARD CUGAT

3
Es llegeix en minuts
Eduardo López Alonso
Eduardo López Alonso

Periodista @Elabcn

ver +

La compra i importació de qualsevol producte procedent de fora de la Unió Europea (o de Canàries, Ceuta o Melilla) poques vegades surt a compte al comprador si aquest paga, com ho ha de fer, tots els impostos requerits a la duana. La futura obligació de pagament de l’IVA a totes les importacions, independentment del seu preu, aguditzarà aquesta situació. El pagament de l’IVA, l’aranzel i el tràmit duaner suposen gairebé equilibrar el preu entre la Xina i Espanya en molts productes. I ha de ser el comprador el que pagui les despeses duaneres.

  

 Com a conseqüència de la complexitat del tràmit de Duanes per al ciutadà mitjà, algunes petites empreses han vist en la importació de productes una via de negociRaúl Calvo, gerent de Xiaomi-Shop, és un dels emprenedors que ha apostat per crear una estructura de serveis al voltant d’una marca xinesa. Xiaomi no té un distribuïdor oficial ni ven directament a Espanya excepte en el cas que rebi comandes superiors a les 10.000 unitats per model. La solució escollida per Calvo va ser la compra a un distribuïdor xinès en condicions majoristes i fer una venda legalitzada a Espanya, amb el pagament d’impostos de duana. «El comprador rep dos anys de garantia i un servei postvenda local», explica Calvo.  L’empresa ha vingut a cobrir un buit en les necessitats dels consumidors al permetre eludir les incerteses que envolten una compra directa a la Xina, des del temor a avaries fins al pagament d’impostos. El preu que es paga és un 20% més elevat de mitjana que els de la web a la Xina, que no inclouen els costos de duana, de manera que segons l’opinió d’aquest emprenedor surt més a compte comprar a una botiga a Espanya o Europa. «Si l’enviament és ordinari, no sol parar-se el producte a Duanes, però el consumidor rebrà el paquet fins a un mes més tard, de manera que els preus poden patir alts i baixos notables durant aquest temps», diu. 

  

 El model de negoci de Xiaomi-Shop és diferent del d’algunes webs que amb aparença d’estar situades a Espanya estan realment a la Xina o no tenen estoc. En aquest cas, la garantia és de només un any. Són les warehouse, un verdader maldecap per a les grans firmes de distribució de productes electrònics que importen de manera legal, però també per als clients que creient que compren a Espanya ho fan a la Xina, amb el poc suport que això suposa en el cas que el producte tingui algun problema. El pagament amb Paypal és almenys una garantia en el cas que aquests problemes es produeixin durant els primers 180 dies després de la compra. 

    

L’acord postal internacional firmat fa pocs anys per agilitzar els enviaments des de l’Àsia a Occident (en l’acord de Kahala) i la falta de mitjans humans per al control han afavorit que la majoria dels productes arribin al seu destinatari sense pagaments de Duana. Però també en el cas d’enviaments per correu ordinari és possible que Duanes intercepti el paquet i legalment pot obrir-lo per comprovar si la documentació que hi ha posat el venedor es correspon amb la realitat. Però és usual que ni tan sols la procedència s’ajusti a la realitat, per haver-se manipulat el paquet durant l’enviament. 

PAGAMENTS DIVERSOS

Si l’enviament supera els 22 euros, s’haurà de pagar l’IVA i altres taxes i presentar una declaració d’importació (també coneguda com a DUA). Moltes de les botigues xineses indiquen un preu menor a aquests 22 euros per evitar controls. La descripció gift (regal) serveix per facilitar el trànsit duaner sense dilacions emparats també en el formulari CN22 (servei universal entre particulars). Si el paquet porta factura adjunta i té un preu d’entre 22 i 150 euros s’haurà de pagar l’IVA corresponent, l’aranzel i la tarifa DUA duanera. Per exemple, les despeses de tramitació duanera amb Correus serien d’uns 28 euros. 

Notícies relacionades

    

Si a Correus no s’han cregut el valor posat pel venedor, el paquet quedarà retingut a la duana i el destinatari rebrà un avís. Haurà d’enviar per correu electrònic documents de compra i afrontar el pagament dels impostos i aranzels. L’'smartphone' de la Xina de 230 euros passarà a costar 83 euros més, potser més que el que costaria a Espanya.