Brussel·les proposa aplicar un IVA reduït a llibres i diaris electrònics

La Comissió Europea proposa noves regles, simplificar la normativa i rellançar el comerç digital

libroelectrnico

libroelectrnico

2
Es llegeix en minuts
SILVIA MARTINEZ / BRUSSEL·LES

La normativa europea actual sobre IVA permet als Estats membres aplicar tipus d'IVA reduïts i fins i tot superreduïts als llibres i diaris impresos però impedeix a les publicacions 'on line' beneficiar-se d'aquesta mateixa taxa. Dins del seu nou pla per impulsar el comerç electrònic, la Comissió Europea planteja ara una revisió d'aquesta regla de forma que aquest tipus de productes digitals també es puguin beneficiar d'un tractament fiscal igual d'avantatjós.

En el cas d'Espanya la mesura obre la porta a rebaixar el tipus del 21% al 4% l'IVA que s'aplica per la compra d'un diari o un llibre digital. Un gest amb el qual Brussel·les espera augmentar la quota de mercat de les publicacions 'on line' del 5% actual al 21% per a l'any 2021. Les regles actuals permeten als Estats membres aplicar tipus estàndard, reduïts, superreduïts i fins i tot zero a revistes, diaris o llibres impresos mentre que el mateix producte digital està sotmès a un tipus normal.

Aquestes normes van ser acordades abans de l'auge i de les compres per internet, especialment de les vendes transfrontereres i per això a l'Executiu comunitari consideren que ha arribat el moment d'adaptar la realitat tributària al nou model econòmic. “Hem de ser conscients que això no té en compte l'economia actual. Sigui paper o digital, un llibre és un llibre i un diari és un diari i la tributació ha de tenir en compte la nova realitat”, ha insistit el comissari d'afers econòmics, Pierre Moscovici, que considera que la distinció fiscal entre suport físic i digital ja no se sosté.  

Malgrat la proposta de Brussel·les d'acabar amb la discriminació actual, la decisió final seguirà estant en mans dels Estats membres encara que són ells, segons ha recordat el vicepresident Andrus Ansip, els que han demanat aquesta reforma que inclou també altres mesures per simplificar el pagament d'IVA i rellançar el comerç digital. La proposta estableix, per exemple, la creació d'una finestreta única per als pagaments d'IVA en línia, cosa que permetrà a les empreses estalviar-se uns 2.300 milions d'euros anuals en càrregues burocràtiques.

SIMPLIFICACIÓ DE LES REGLES

Actualment, les empreses que venen de forma transfronterera estan obligades a registrar-se a efectes de l'IVA en tots els Estats membres on venen els seus productes, amb un cost per país de 8.000 euros. Brussel·les proposa ara que les empreses puguin fer una declaració trimestral per l'IVA degut en el conjunt de la UE utilitzant la finestreta única que ja existeix, per exemple, en el cas de serveis electrònics com aplicacions de mòbil.

Notícies relacionades

La Comissió Europea també proposa que les empreses declarin l'IVA al país del consumidor, amb la qual cosa esperen una distribució més justa dels ingressos fiscals i una mesura que permetrà a les hisendes dels 28 Estats membres recuperar uns 5.000 milions d'euros que estimen que es perden cada any per les vendes en línia. Segons Brussel·les, si no hi ha canvis les pèrdues anuals seguiran disparant-se i arribaran als 7.000 milions d'euros per a l'any 2020.

El pla també inclou mesures per lluitar contra el frau de fora de la UE. Actualment els petits enviaments que arriben de fora i que tenen un import inferior als 22 euros estan exempts d'IVA. En el futur aquesta exempció desapareixerà i també hauran de pagar IVA. "Volem que hi hagi un terreny de joc just per a aquelles empreses que produeixen el mateix tipus de béns", explica Ansip.