BANC D'ESPANYA

El PSOE opta perquè Linde nomeni el nou subgovernador

Els socialistes refusen l'oferta de Guindos de mantenir la "tradició" que elegeixin el substitut de Restoy

lpedragosa27677276 restoy  linde161123170615

lpedragosa27677276 restoy linde161123170615

1
Es llegeix en minuts
P. ALLENDESALAZAR / R. M. SÁNCHEZ / MADRID

El ministre d’Economia, Luis de Guindos, va demanar públicament al PSOE fa un parell de setmanes que li presenti un candidat per substituir Fernando Restoy com a subgovernador del Banc d’Espanya per mantenir així la «tradició» que sigui el primer partit de l’oposició el que proposi el número dos del supervisor. Però els socialistes prefereixen que sigui el governador, Luis María Linde, qui elegeixi un tècnic de l’organisme per ocupar el lloc, segons fonts del partit.

  

 Restoy, que ha tingut diverses friccions amb Economia en els últims anys, passarà al gener a presidir l’Institut d’Estabilitat Financera, dependent del Banc de Pagaments Internacionals, amb seu a Basilea. El Govern tenia dues possibilitats: nomenar un substitut pel mandat que li resta al subgovernador (uns 18 mesos) o pel mandat normal (sis anys). Guindos ha optat per la primera opció perquè la sortida del nou número dos coincideixi amb la de Linde, i així poder nomenar llavors dues noves persones per gestionar l’organisme. Contràriament, el nou governador es podria trobar amb un segon que no és de la seva confiança.

  

 El PSOE recolza aquesta opció, però creu que és millor nomenar ara una espècie de substitut interí. D’aquí 18 mesos sí que estaria disposat a negociar a fons el nou equip, amb noms de més pes. Els socialistes també serien favorables a donar algun tipus de «vestimenta parlamentària» a aquest procés, perquè no només sigui un acord entre el seu partit i el PP. Economia també veu amb bons ulls nomenar un tècnic, però no confirma si se’n deixarà a Linde l’elecció.

DOS NOMS

Ja han sorgit alguns noms, com els de Javier Alonso, director general d’operacions, mercats i sistemes de pagament, i Julio Durán, director general d’estabilitat financera, apuntats per 'El Confidencial Digital'. No obstant, al Banc d’Espanya neguen que hi hagi cap decisió presa.

Notícies relacionades

    

El que és més probable és que es prengui en les pròximes setmanes. Però si no fos així, tampoc hi hauria problema, ja que la comissió executiva i el consell de govern del Banc d’Espanya tenen quòrum suficient per actuar sense Restoy, al contrari del que va passar recentment amb la Comissió Nacional del Mercat de Valors