FRAU EN LES EMISSIONS

El grup Volkswagen, condemnat a indemnitzar amb 5.006 euros un afectat del 'dieselgate'

Un jutge de Valladolid sentencia per primera vegada en contra del grup amb una indemnització similar a la dels EUA

fcasals31299479 ppl23 fr ncfort del oder  alemania  01 10 2015   u160124175022

fcasals31299479 ppl23 fr ncfort del oder alemania 01 10 2015 u160124175022 / PATRICK PLEUL

1
Es llegeix en minuts
ANTONI FUENTES / BARCELONA

Fins ara, el grup Volkswagen havia tingut la justícia de cara a Espanya a l'haver guanyat totes les reclamacions presentades per afectats del 'dieselgate'. Però la multinacional alemanya acaba de tenir el primer revés al ser condemnada per un jutge de Valladolid a pagar una indemnització a un afectat pel frau en les emissions dels motors dièsel.

El titular del Jutjat de primera instància número 12 de Valladolid ha condemnat Volkswagen Audi Espanya a pagar una indemnització de 5.006 euros al propietari d'un Audi Q5 Quattro, que va comprar per 50.0065 euros. El jutge accepta únicament una de les peticions del demandant, la referida a una compensació pels danys i perjudicis ocasionats per la marca Audi a l'haver ocultat la trampa instal·lada al cotxe, però rebutja la sol·licitud que la companyia li donés un vehicle nou igual o superior.  

UNA "ACTUACIÓ EN MASSA" I UN "ENGANY"

Per al jutge, la conducta de Volkswagen infringeix "els deures de bona fe en el compliment de les obligacions que li són pròpies com a venedora del producte i afecta la confiança del consumidor, per l'engany a les autoritats de control i al públic en general". A més, estima que "es tracta d'una actuació en massa, que afecta una generalitat de consumidors, que implica un engany a les autoritats de control, que comporta la infracció de normes bàsiques de regulació del sector (l'homologació prèvia) i que té incidència en un bé públic com és el medi ambient".

Notícies relacionades

La quantia de la indemnització, de 5.006 euros, és molt similar a la de 5.000 euros per afectat que preveu l'acord de Volkswagen amb els consumidors i la justícia als Estats Units, que suma gairebé 14.000 milions d'euros i que acaba de ser ratificada. 

L'advocat que va representar el demandant de Valladolid, Carlos Martín Soria, ha assegurat a Europa Press que fins ara els europeus eren "ciutadans de segona" però amb l'actuació de la justícia "es dóna resposta a l'escàndol automobilístic més gran dels últims temps".