SITUACIÓ MUNDIAL DE LA DESIGUALTAT

La bretxa social de gènere és més gran ara que el 2008

En vuit anys Espanya retrocedeix 18 llocs en l'índex europeu d'igualtat

Les dones ingressen de mitjana poc més de la meitat que els homes

oficina

oficina

3
Es llegeix en minuts
MERCEDES JANSA / MADRID

Qui diria que en els primers anys del segle XXI, amb una incorporació més gran de la dona al treball i amb nivells educatius més alts, la igualtat de sexes ha retrocedit. Ara, la bretxa social i econòmica entre homes i dones és més gran que el 2008, fa 8 anys, i el salari és l’element que més influeix en aquesta discriminació, que no es corregirà fins d’aquí 170 anys.

El Fòrum Econòmic Mundial (FEM), una organització sense ànim de lucre amb seu a Ginebra, ha hagut de revisar a la baixa les seves pròpies previsions sobre igualtat al constatar un estancament en les condicions de vida de les dones en la immensa majoria dels països desenvolupats. Si l’informe de l’any passat apuntava que la bretxa econòmica es podria tancar l’any 2133, dins de 118 anys, ara ajorna la seva resolució fins al 2186, és a dir, 170 anys. Sempre que les coses segueixin com fins ara i no hi hagi catàstrofes o guerres que canviïn el panorama de les societats en les quals, tradicionalment, les dones han sigut les més perjudicades per les crisis de tota mena. 

BRETXA MUNDIAL

L’informe analitza la situació dels dos sexes en educació, salut i supervivència, oportunitats econòmiques i presència en el poder polític i conclou que existeix una bretxa del 59%, en què el 100% representaria la plena igualtat entre homes i dones.

En educació, es constata que l’esforç de les últimes dècades ha donat els seus fruits i que és una de les dues àrees on més s’ha avançat en el camí de la igualtat. La bretxa educativa és del 95%. Encara que es constata un cert deteriorament en el terreny de salut i supervivència, la bretxa es manté en el 96%.

En el terreny econòmic i de l’apoderament polític la discriminació manté cotes altes. L’informe del Fòrum Mundial indica un estancament de la participació en el mercat de treball, amb una presència mitjana del 54% de dones arreu del món davant del 81% d’homes. A això s’hi ha de sumar la discriminació salarial, que no solament és pròpia de països menys desenvolupats, sinó que es cola en els d’alt nivell econòmic, com han demostrat estudis recents.

LA MEITAT DEL SALARI

Segons els càlculs del FEM, les dones de tot el món ingressen de mitjana poc més de la meitat del que guanyen els homes, malgrat que treballen més hores dins i fora de casa.

Així mateix, la presència de dones en llocs de responsabilitat també es manté en nivells molt baixos. Només 4 dels 144 països estudiats en l’informe tenen el mateix nombre d’homes i dones a les seves càmeres legislatives i com a funcionaris d’alt grau i directius, malgrat que 95 països compten ara amb tantes dones com homes amb nivell universitari. «El món s’enfronta a una malbaratament de talent al no actuar amb rapidesa per frenar la desigualtat de sexes. Això podria posar en risc el creixement econòmic i privar les economies de l’oportunitat de desenvolupar-se», apunta l’informe.

Saadia Zahidi, cap d’iniciatives d’Ocupació i de Gènere i membre de l’executiva del Fòrum Econòmic Mundial, ha indicat que les negatives previsions realitzades per aquest organisme suposen un «toc d’atenció» als responsables polítics per redoblar els esforços per accelerar la igualtat de sexes.

ESPANYA I EUROPA RETROCEDEIXEN

Els avanços per tancar la bretxa s’han frenat a tots els països, excepte a Ruanda, que després de superar una guerra i un genocidi, s’ha convertit en el líder de la igualtat salarial, gràcies a l’apoderament econòmic que s’està donant a les dones. L’informe mostra que a Europa el retrocés és tangible i també a Espanya. Islàndia, Finlàndia i Noruega són els països més igualitaris del món, seguits per Suècia i la citada Ruanda.

Espanya, que el 2006, primer any en què el fòrum va elaborar l’informe, ocupava el lloc número 11 dels països europeus, va baixar al 25 el 2015 i ara està en la posició 29.

Notícies relacionades

En la classificació d’oportunitats econòmiques, Espanya, amb altes taxes de temporalitat i precarietat en l’ocupació, cau a la posició 72, cinc menys que l’any passat, mentre que en el nivell educatiu puja fns al lloc 43 (des del 47 de l’any passat). En l’avaluació de la representació política es mantenen igual, la 26, que fa un any.

Malgrat que Europa Occidental és la regió del món en què la bretxa entre sexes és menor, amb un 25% de mitjana, només dos dels 20 països de la zona, Finlàndia i França, tenen plena igualtat en educació, salut i supervivència.