Anàlisi

¿Vendre fum en lloc d'apagar l'incendi?

2
Es llegeix en minuts
Jaume Giné Daví
Jaume Giné Daví

Professor d'ESADE Law School.

ver +

La referència de la ministra en funcions, Fátima Bañez, a la possibilitat que un jubilat pugui cobrar el 100% de la seva pensió i, a la vegada, seguir treballant és una mostra més de la inquietud regnant sobre un problema que està preocupant els ciutadans: la sostenibilitat del vigent sistema de pensions. La proposta ministerial mereix ser estudiada. Hi ha persones, més o menys qualificades, però molt expertes i motivades, que desitgen, després de complir els 65 anys, seguir laboralment en actiu. A vegades per la imperiosa necessitat de complementar una pensió baixa o insuficient. Però l'actual marc legal mostra una especial rigidesa i exigeix renunciar a la meitat d'una pensió justament guanyada després d'haver cotitzat al llarg de tota una vida laboral.

Doncs bé, el debat es converteix en prioritari davant el ràpid envelliment de la població. A Europa, es parla d'un suïcidi demogràfic mentre es dispara el creixement de la població a l'Àfrica. L'índex de natalitat a Catalunya, el 2015, es va situar en un escàs 1,39 fills per dona. I baixa la natalitat mentre creix l'esperança de vida. Avui són urgents menys declaracions d'intencions i més mesures concretes que s'hauran de prendre en un difícil context econòmic i social: estancament econòmic, escandalós índex de desocupació, baixa productivitat laboral, elevat deute públic, etcètera.

La proposta ministerial sembla pretendre vendre fum mentre es triga a apagar un incendi. L'actual sistema de pensions ja és insostenible. Disfrutar d'una pensió no garanteix plenament que els jubilats mantinguin el seu poder adquisitiu a mitjà termini i, molt menys encara, si l'estalvi segueix penalitzat pels baixíssims tipus d'interès.

S'hauran de prendre mesures d'ajust, algunes impopulars. Una serà endarrerir l'edat de jubilació. I quan es convida a seguir treballant més enllà dels 65 anys es busca també moderar els efectes d'un altre problema: les pensions difícilment s'incrementaran d'acord amb el creixement del PIB. Les economies creixen però no es creen llocs de treball en igual mesura. I sense nous llocs de treball i millors remuneracions salarials i cotitzacions, les arques de la seguretat social s'assequen i així perilla la sostenibilitat de les prestacions socials.

Els governs s'han de preocupar per cuidar tan bé com sigui possible les persones grans, sobretot les que viuen, o intenten sobreviure, amb pensions baixes o sense poder tenir les seves necessitats bàsiques cobertes.

Notícies relacionades

Però la qüestió clau és com incorporem els joves al mercat laboral. Segons un informe recent de l'OCDE, el 22,7% dels joves espanyols entre els 15 i 29 anys són ninis, ni treballen ni estudien. Segons l'Organització Internacional del Treball (OIT), el 46% està a l'atur quan la mitjana de la UE està en el 19,2%.

Si no afrontem l'arrel del problema, el futur de tots, des dels joves fins als pensionistes, serà cada vegada més incert.