PRESSUPOSTOS

El Govern comunica a Brussel·les que les pensions pujaran el 0,25% el 2017

El pla pressupostari enviat a la Comissió confirma que caldrà fer un ajust de 5.500 milions d'euros

L'Executiu confia en la rebaixa d'interessos i de despesa en desocupació per quadrar millor els comptes

La vicepresidenta del Govern, Soraya Sáenz de Santamaría, durant la roda de premsa posterior a la reunió del Consell de Ministres.

La vicepresidenta del Govern, Soraya Sáenz de Santamaría, durant la roda de premsa posterior a la reunió del Consell de Ministres. / EFE / J. J. GUILLÉN

2
Es llegeix en minuts
SALVADOR SABRIÀ / BARCELONA

El Govern en funcions preveu incrementar les pensions el 0,25% l’any que ve, segons es dedueix del pla pressupostari per al 2017 que va aprovar divendres passat i que ahir va remetre a la Comissió Europea. En aquest pla s’hi detallen alguns dels punts d’aquest projecte elaborat per l’Executiu presidit per Mariano Rajoy.

Els sindicats, amb el suport de la majoria del Congrés (178 diputats), havien presentat aquesta setmana una proposició de llei perquè les jubilacions pugessin l’1,2%, si calgués a càrrec dels Pressupostos de l’Estat i no tan sols dels de la Seguretat Social.

CONTENCIÓ

El pla pressupostari governamental calcula que la despesa en pensions creixerà al voltant del 3%, menys del que estava creixent fins ara, per l’augment de jubilats i de les seves prestacions, «gràcies a la contenció de la despesa a partir de les reformes empreses des del 2011, incloent-hi l’augment de l’edat efectiva de jubilació i l’índex de revalorització de pensions, que asseguren la seva sostenibilitat en el futur, juntament amb el factor de sostenibilitat». Traduït, tot això vol dir que les pensions «s’actualitzaran l’any que ve d’acord amb la seva normativa reguladora», és a dir, el 0,25%.

En el capítol de despeses socials també es preveu una reducció de la despesa en desocupació per l’augment de l’ocupació, d’una banda, i la reducció de la taxa d’atur, de l’altra. Aquesta es preveu que quedarà en el 17,8% al final del 2017. I la reducció de les prestacions per desocupació es calcula que passarà dels 18.800 milions d’euros previstos per al 2016 als 16.000 milions estimats per a l’any que ve.

MENYS DESPESA SALARIAL

El document no concreta quin serà l’augment salarial del personal de la funció pública. Encara que assenyala que en el seu conjunt, com que ja no s’haurà de tornar part de la paga extra del 2012 com ha passat aquest any i el 2015, «s’estima que la remuneració d’assalariats, en termes relatius al PIB, disminuirà de l’11% el 2016 al 10,6% el 2017».

Notícies relacionades

Pel que fa al dèficit, el pla preveu que se situarà en el 3,6%, mig punt per sobre de l’objectiu marcat per Brussel·les. Per tant, caldrà adoptar mesures per complir aquest ajust, que s’acostarà als 5.500 milions d’euros. En tot cas, el Govern traspassa aquesta responsabilitat al pròxim Executiu, i ressalta que no té capacitat per adoptar canvis de polítiques públiques estant en funcions.

L’Executiu confia que la rebaixa dels interessos del deute i també del pagament de prestacions públiques li permeti reduir la despesa global i compensar la reducció d’ingressos que encara seguirà provocant la rebaixa fiscal i de cotitzacions a la Seguretat Social.