ORGANISMES INTERNACIONALS

El Banc Mundial s'assegura que Trump no podrà elegir el seu president

L'organisme avança 10 mesos les candidatures per anticipar-se a les eleccions als EUA

La plantilla critica la falta de transparència en el procés per reelegir Jim Yong Kim

tfuentes35598092 jlx02 nueva york  estados unidos   19 09 2016   el president160925114536

tfuentes35598092 jlx02 nueva york estados unidos 19 09 2016 el president160925114536 / JUSTIN LANE

3
Es llegeix en minuts
Ricardo Mir de Francia
Ricardo Mir de Francia

Periodista

ver +

Els governadors del Banc Mundial Banc Mundiales van comprometre el 2011 a seleccionar el seu president en un procés "obert, transparent i basat en el mèrit". Aquelles reformes van permetre que, per primera vegada en set dècades, més d'un candidat competís pel càrrec. Però quatre anys després el rellotge s'ha aturat.

El discutit metge nord-americà Jim Yong Kim està cridat a ser reelegit sense oposició el mes que ve, després que el banc avancés el procés de selecció i recorregués com abans als pactes a porta tancada. L'avançament impedirà que el pròxim inquilí de la Casa Blanca intervingui en el nomenament, cosa que blinda la presidència davant una possible victòria de Donald Trump en les eleccions del 8 de novembre. 

El discutit president està cridat a ser reelegit al no haver-hi altres candidats 

Ni els temps ni les formes han agradat a la plantilla, ja per si mateix molt descontenta amb la gestió de Kim. Dies abans que s'obrís el procés de selecció a l'agost, la seva associació d'empleats va dir que la institució pateix "una crisi de lideratge" i va reclamar una selecció basada en el mèrit per deixar enrere aquell pacte tàcit de la conferència de Breton Woods (1944) pel qual Washington elegeix a dit el president del Banc Mundial, i Europa, el del Fons Monetari Internacional (FMI). La carta advertia, a més, que el banc s'arrisca a convertir-se en "un anacronisme en l'escena internacional" davant la proliferació de bancs regionals de desenvolupament.

BON GOVERN

"El Banc Mundial predica als seus clients els principis del bon govern, però després no els aplica en la selecció del seu president", assegura a aquest diari Daniel Sellen, director de l'associació d'empleats, que representa 10.500 dels 15.000 treballadors del banc. "Sembla que el procés ha sigut dissenyat específicament per dissuadir altres possibles candidats". 

La qüestionada “revolució” de Kim 

El mandat de Kim no s'acaba fins al 30 de juny del 2017 i el normal és que el procés de reelecció no hagués començat fins sis mesos abans. Però aquesta vegada la institució dedicada a finançar infraestructures als països en desenvolupament i a combatre la pobresa va decidir avançar-lo 10 mesos.

El 24 d'agost, Kim va anunciar la seva candidatura i aquella mateixa nit el Departament del Tresor dels EUA li va donar el seu "complet suport". Poc després el van seguir el gruix dels directors executius que representen els 189 països membres. "Això és l'equivalent que el panell de selecció declari públicament el seu candidat preferit abans que es produeixin les entrevistes", diu Sellen. Cap altre candidat va optar per presentar-se. 

PREOCUPACIÓ PER TRUMP

Encara que des del Banc Mundial s'assegura que els temps del procés de selecció compleixen els estàndards habituals, l'avançament li ha servit a Kim perquè el seu càrrec no depengui de Trump o Clinton. "Kim ha estat dient: 'millor que m'elegiu a mi ara perquè si no Trump podria guanyar i nomenar el seu candidat'. Tot el procés ha sigut una farsa, planejada perquè acabés abans de les eleccions als EUA", diu Hafed Al Ghwell, que va deixar el banc el 2015 després de 16 anys.

No cal dir que Trump genera preocupació entre molts dels accionistes del banc. El candidat republicà ha amenaçat de reduir l'empremta dels EUA en les institucions internacionals i ha criticat l'anomenat "globalisme", la idea de buscar solucions conjuntes als problemes del món. 

PROXIMITAT DE KIM A HILLARY CLINTON

Notícies relacionades

Menys por hauria de tenir Kim a Hillary Clinton perquè, segons van publicar mitjans com el 'New York Times', va ser la llavors secretària d'Estat qui va proposar el seu nom el 2012 a Obama. Kim s'havia guanyat una bona reputació pel seu treball en l'àmbit sanitari en països pobres, que Hillary coneixia de primera mà.

La intenció  de Trump de reduir el pes dels EUA en l'organisme ha activat les alertes 

"Tot això no ens ajuda", diu un veterà empleat europeu del banc. "No som un braç de la política exterior dels EUA, però al mantenir aquest arcaic sistema per nomenar el nostre president, es genera la impressió que sí que ho som". Una altra font discrepa. "En gran mesura estem alineats amb un cert tipus de política exterior: la dels EUA".