ELS PAPERS DE LES BAHAMES

Negocis d'Oleguer Pujol es controlaven des de les Bahames

C's demana la compareixença de Montoro perquè expliqui les relacions tributàries amb el paradís fiscal

1
Es llegeix en minuts

Els projectes immobiliaris de Panamà en què Oleguer Pujol va invertir part de la fortuna familiar amagada a Andorra estaven controlats des de les Bahames per societats 'offshore', segons publica 'El Confidencial' després d'analitzar les dades dels anomenats ‘papers de les Bahames’. Aquestes societats instrumentals estaven a nom de Daniel Costa, amic del fill petit de Jordi Pujol i impulsor d'aquests negocis a Centreamèrica, investigats per l'Audiència Nacional.

La informació d'aquestes empreses forma part d'una nova investigació periodística liderada pel Consorci Internacional de Periodistes d'Investigació (ICIJ) i el setmanari alemany 'Suddeütsche Zeitung'.

El grup de Ciutadans ha demanat que el ministre d'Hisenda en funcions, Cristóbal Montoro, expliqui al Parlament les relacions tributàries d'Espanya amb les Bahames i Panamà.

LLISTA DE PARADISOS

El portaveu d'Hisenda de Ciutadans al Congrés, Francisco de la Torre, ha criticat que els dos països caribenys fossin trets de la llista de paradisos fiscals a Espanya el 2011 --"no se sap per quines raons", ha dit-- amb el Govern socialista de José Luis Rodríguez Zapatero, i la seva situació no canviés després amb el Govern popular de Mariano Rajoy.

Tant Panamà com les Bahames són reconeguts per l'OCDE i la Unió Europea com a països no cooperants en matèria fiscal, segons ha recordat el diputat, que ha presumit que el seu partit va pactar primer amb el PSOE i després amb el PP per incloure novament a la llista aquells països que "que no cooperessin efectivament" amb les administracions tributàries.

175.888 ENTITATS

Notícies relacionades

Després de la investigació dels anomenats 'papers de Panamà', el consorci internacional de periodistes i el diari alemany han destapat ara el que ja es coneix com els 'papers de les Bahames'. En els 38 gigues d'informació i 1,3 milions de documents que formen part d'aquesta nova investigació, hi apareixen 175.888 entitats 'offshore', 'trusts' i fundacions de diferents països registrades a les Bahames. També hi figuren 539 intermediaris diferents per a tots aquests milers de companyies, incorporades al registre mercantil d'aquest paradís fiscal entre el 1990 i el 2016.

Aquesta nova investigació periodística ja ha esquitxat l'excomissària europea de Competència Neelie Kroes. També hi apareixen vinculacions amb l'empresari fundador de Telepizza, Leopoldo Fernández Pujals, o la família Cosmen, propietària dels transports Alsa.