TRACTAT COMERCIAL AMB ELS ESTATS UNITS

França vol enterrar les negociacions del TTIP

El secretari d'Estat de Comerç al·lega que s'han de reprendre des del principi amb més bones bases

París s'uneix a Berlín en el rebuig de l'actual text perquè Washington no ha fet concessions

2
Es llegeix en minuts
EVA CANTÓN / PARÍS

França vol enterrar definitivament el Tractat Transatlàntic de Lliure Comerç (TTPITractat Transatlàntic de Lliure Comerç , per les seves sigles en anglès) que els socis de la Unió Europea negocien des del 2013 amb els Estats Units. El secretari d'Estat de Comerç, Mathias Fekl, ho ha avançat aquest dimarts a l'emissora RMC i oficialitzarà la seva posició en una pròxima reunió de ministres de Comerç de la UE que se celebrarà a Bratislava.

“El que demana França és aturar purament, simplement i definitivament les negociacions. Han generat por a totes bandes i ara s'han d'acabar. S'ha de parar de manera clara per reprendre la discussió sobre bones bases. Ja veurem si altres ens segueixen”, ha declarat Fekl.

De moment, Berlín sembla estar en la mateixa longitud d'ona. El ministre alemany d'Economia, Sigmar Gabriel, ha donat gairebé per mort l'acord aquest cap de setmana al parlar del fracàs en l'última ronda negociadora. “Europa no se sotmetrà a les exigències nord-americanes”, ha assegurat en una entrevista a ZDF.

Una opinió que no comparteix ni el negociador nord-americà, Michael Forman, ni la Comissió Europea. “Si es compleixen les condicions, la Comissió Europea està disposada a acabar l'acord d'aquí a finals d'any”, ha arribat a dir el portaveu comunitari Margaritis Schinas.

Encara que Brussel·les pot tirar endavant la negociació, perquè jurídicament res l'hi impedeix, no tindrà el suport polític de l'eix francoalemany, cosa que, unida al ‘brexit’, suposa pràcticament l'acta de defunció d'un tractat que l'actual president nord-americà, Barack Obama, voldria veure encarrilat abans de culminar el seu mandat.

HOSTILITAT DE L'OPINIÓ PÚBLICA

EL TTIP pretén liberalitzar el comerç entre els dos grans blocs econòmics per crear un gran mercat comú. A més de rebaixar els aranzels, busca una harmonització de regles per facilitar l'intercanvi entre les dues ribes de l'Atlàntic.

No obstant, les organitzacions ecologistes temen que es faci en detriment de la legislació comunitària, més exigent que la nord-americana en matèria mediambiental i de salut. En un document de gairebé 300 pàgines, Greenpeace revela l'entrellat d'una negociació opaca i denuncia les concessions que Brussel·les ha fet davant Washington. Tant a Alemanya com a França, on la classe política ja està centrada en les cites electorals de l'any que ve, l'opinió pública és obertament hostil al Tractat amb els Estats Units.

França endureix la posició que des de fa mesos manté el president François Hollande en contra del tractat i fa un gir significatiu al retirar-se de les converses. París trenca així la unanimitat dels 27 en què s'ha emparat fins ara l'Executiu comunitari per seguir negociant amb Washington.

Notícies relacionades

 “Vaig dir fa més d'un any que les coses estaven molt mal enfocades. Som un vell soci dels Estats Units, però entre amics s'ha de saber dir les coses. Les negociacions no estan a l'altura, s'han de reprendre més tard sobre unes bones bases”, ha insistit el secretari d'Estat francès.

Fekl ha subratllat que, malgrat que la Comissió Europea ha sigut molt ofensiva, els nord-americans “no han donat res o només unes engrunes”. “Així no es pot negociar”, ha continuat.