TRACTAT POLÈMIC

Alemanya assegura que les negociacions sobre el TTIP han fracassat

El ministre d'Economia assegura que Europa no vol "sotmetre's a les exigències" sobre el lliure comerç dels Estats Units

 

  / AP / MICHAEL SOHN

1
Es llegeix en minuts
Carles Planas Bou
Carles Planas Bou

Periodista

Especialista en tecnologia i el seu impacte sociopolític.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Cop dur per a les pretensions d’aprovar un acord de lliure comerç entre els Estats Units i la Unió Europea (UE). El vicecanceller i ministre d’Economia alemany Sigmar Gabriel ha clavat un cop al damunt de la taula a l’assegurar que les negociacions sobre el TTIP (sigles en anglès d’Associació Transatlàntica de Comerç i Inversió) «han fracassat». «Els europeus no volem haver de sotmetre’ns a les exigències nord-americanes», va explicitar en una entrevista al canal públic ZDF

Les paraules de Gabriel suposen un revés per a les intencions dels Estats Units. Els últims mesos els nord-americans han accelerat les pressions per obtenir una negociació que vinculi encara més els llaços econòmics amb els seus socis europeus. El president nord-americà, Barack Obama, va visitar Alemanya el 24 d’abril passat per insistir a la cancellera, Angela Merkel, de la importància que les negociacions arribessin a bon port. 

MISSATGE ELECTORAL

El clar missatge del ministre d'Economia també es pot entendre en clau electoral. El pròxim mes de setembre els estats de Berlín i Mecklenburg-Pomerània afronten eleccions i Gabriel, que també és líder dels socialdemòcrates que governen en coalició amb els conservadors de Merkel, es vol acostar més a les seves bases votants.

Notícies relacionades

Les seves paraules també amenacen d'obrir una disputa amb els conservadors de la CDU, més pròxims a arribar un acord. La mateixa Merkel ja es va mostrar disposada a accelerar l'aprovació del tractat. “Servirà per potenciar la nostra economia així que tots tenim interès que tingui èxit”, va assegurar l'abril passat.

Alemanya, el motor econòmic de la Unió Europea (UE), fa tres anys que negocia amb els Estats Units. Les dues parts van fixar finals del 2016 com a data per al final d'unes converses que, marcades per les fortes protestes ciutadanes i les dificultats per arribar a un acord en matèries com l'agricultura, tenen un futur negre.