CLAUS DE LA NEGOCIACIÓ

¿Què és el TTIP i què ens hi juguem?

El Tractat Transatlàntic de Lliure Comerç i Inversió afecta la regulació d'uns intercanvis per valor de 568.000 milions

tfuentes32892424 greenpeace activists display a banner as they bloc160502095121

tfuentes32892424 greenpeace activists display a banner as they bloc160502095121 / FRANCOIS LENOIR

2
Es llegeix en minuts
Antoni Fuentes
Antoni Fuentes

Periodista

ver +

El Tractat Transatlàntic de Lliure Comerç i Inversió (TTIP, en les seves sigles en anglès) es va començar a gestar fa anys de forma discreta entre la Comissió Europea i el departament de Comerç dels Estats Units. Amb el temps, les sigles del TTIP han anat guanyant notorietat en la societat, l'opinió pública i els moviments de protesta. Però, ¿què és el TTIP i què ens hi juguem? Les sigles i les negociacions secretes oculten una part important del comerç internacional de la Unió Europea i dels Estats Units i una reforma de les regles de joc que pot tenir conseqüències sobre el teixit productiu i econòmic. 

MÉS EXPORTACIONS QUE IMPORTACIONS

La balança comercial de la Unió Europea amb els Estats Units és positiva per al Vell Continent. El 2015, les vendes d'Europa als EUA van arribar a una xifra global de 568.000 milions d'euros, dels quals 371.000 corresponen a productes i 197 a serveis. En canvi, les compres europees als EUA van pujar a 438 milions, dels quals 248 van ser béns i 190, serveis, segons les estadístiques de la Comissió Europea. Els EUA ocupen el tercer lloc en la llista de països d'origen de les compres a la UE, mentre que és el principal destí de les vendes europees.

AUTOMÒBIL I QUÍMICA, ELS PRIMERS

Els sectors que acumulen més volum de fluxos comercials són el de maquinària i equips de transport, seguit pels productes químics. Entre els grans exportadors espanyols hi ha, per exemple, la fàbrica de Ford d'Almussafes, que envia als Estats Units vehicles produïts a València.

ARBITRATGE EN COMPTES DE JUDICI

Una de les novetats de l'acord en negociació és un mecanisme de resolució de conflictes (ISDS) perquè les empreses puguin denunciar els governs com a alternativa a la judicialització de discrepàncies relacionades amb el comerç i l'activitat econòmica i la regulació. 

PROTECCIÓ ALIMENTÀRIA

El TTIP es marca com a objectiu l'harmonització de les normatives europea i nord-americana en matèria de protecció alimentària per afavorir els intercanvis comercials entre els EUA i la UE i reduir així els costos dels processos d'autorització.

GARANTIES LABORALS I SOCIALS

Notícies relacionades

Les normes sobre garanties per als treballadors existents en la majoria dels països europeus s'han convertit també en una preocupació per als sindicats i les entitats socials, que han alertat d'una equiparació a la baixa amb el marc laboral dels Estats Units. En el terreny dels serveis socials bàsics, també existeix el temor a un deteriorament a Europa per la competència d'empreses dels Estats Units amb menys costos i prestacions.

DOCUMENTS SECRETS

Hi ha quatre nivells d'accés a documents relacionats amb la negociació del TTIP. El nivell bàsic i més obert és el de documents que qualsevol ciutadà pot consultar a internet. Els textos classificats amb els nivells dos i tres només els poden consultar els eurodiputats en una sala reservada. El quart nivell és el dels documents en els quals ja hi ha hagut acord, que es mantenen només a l'abast dels negociadors.