POLÍTIQUES MONETÀRIES

Expectació davant el discurs de Yellen a Jackson Hole

La presidenta de la Fed assisteix a la reunió de banquers al balneari de Wyoming

Es busquen pistes sobre si hi haurà pujada de tipos en la reunió de governadors del setembre

abertran32181635 in this wednesday  feb  25  2015  file photo  fede151216092345

abertran32181635 in this wednesday feb 25 2015 file photo fede151216092345 / Pablo Martinez Monsivais

2
Es llegeix en minuts
Idoya Noain
Idoya Noain

Corresponsal als EUA

Ubicada/t a EUA

ver +

La reunió anual organitzada per la Reserva Federal de Kansas a Jackson Hole (Wyoming), centrada en aquesta edició en el «disseny de marcs de política monetària resilients per al futur», va arrencar ahir amb un sopar, però aquest àpat només va ser un aperitiu. El plat fort d’aquesta cita arriba avui (a les 16.00 hores a Espanya), quan la presidenta de la Fed, Janet Yellen, ofereixi un dels discursos econòmics més esperats de l’any, una intervenció que serà analitzada al mil·límetre a la recerca d’indicacions de quan arribarà la pròxima pujada de tipus del banc central nord-americà.

    Han passat vuit mesos des que, el desembre de l’any passat, la Fed va treure els tipus del zero on els havia mantingut des del 2008, un dels estímuls amb què va buscar rescatar l’economia castigada primer per la crisi i després per la gran recessió. Inicialment, es va pensar que el 2016 arribarien no ja una, sinó diverses pujades, però un creixement més lent del que s’esperava i factors com la incertesa creada pel brexit han anat posposant la decisió.

Notícies relacionades

 

Divergències internes

Si hi ha tanta expectació és en bona part per la confusió davant els missatges divergents que surten de la mateixa Fed, on les actes de l’última reunió confirmen la divisió entre els que aposten per esperar i els que creuen que es donen les condicions per a la pujada. Diumenge passat Stanley Fisher, vicepresident de la Fed, assegurava que s’està a prop dels objectius de desocupació i inflació i predeia un repunt del creixement, fet que adoba el terreny per a una pujada de tipus. En canvi James Bullard, president de la Reserva Federal de San Luis, veu una nova dinàmica de baixa productivitat i baix creixement que obligarà a mantenir els tipus per sota de l’1% durant un parell d’anys.

  Pocs aposten perquè Yellen trenqui ara la seva habitual cautela i marqui un calendari concret. De fet, l’opinió generalitzada dels analistes és que mantindrà sobre la taula la pujada però sense comprometre el moment exacte en què es produirà. Experts com Michael Woodford, un economista de la universitat de Colúmbia, creuen que Yellen «voldrà preservar l’opció d’actuar al setembre», quan hi ha reunió del Comitè Federal de Mercat Obert (els dies 20 i 21) però «sense donar cap senyal molt definitiu que estan a punt per fer-ho».

EVITAR TURBULÈNCIES  Yellen té plantejat el seu discurs com una presentació d’«eines de política monetària» i les seves pròpies paraules seran una d’aquestes eines. Com Ben Bernanke abans que ella, Yellen ha apostat per la comunicació i també mirarà d’evitar turbulències en els mercats, els mateixos que estan apostant per la pujada al desembre i que podrien veure’s afectats si ella assenyalés clarament al setembre.     Així almenys ho veuen analistes com Tim Hopper, economista en cap de TIAA Global Asset Management, que creuen que a la vegada que busca evitar un impacte negatiu, Yellen i la Fed han de canviar la visió d’un mercat que no sembla creure que hagin de pujar els tipus. «S’està fent més difícil per a la Fed dir que els tipus han de pujar però no apujar-los», li ha dit Hopper a USA Today.