TRANSICIÓ ENERGÈTICA

Les fàbriques recarreguen energia

Els experts recomanen a la indústria fórmules de col·laboració com la compra conjunta d'electricitat per millorar la competitivitat

tfuentes15023194 motor airbag seat instalacion fotovoltaica160714181817

tfuentes15023194 motor airbag seat instalacion fotovoltaica160714181817

1
Es llegeix en minuts
Antoni Fuentes
Antoni Fuentes

Periodista

ver +

L’energia s’ha convertit en un mal de queixal per a la indústria. Les fàbriques amb un consum més intensiu d’electricitat o gas adverteixen que els costos energètics han pujat en els últims anys fins a convertir-se en un factor de pèrdua de competitivitat per al teixit productiu espanyol. Per a moltes empreses, l’energia és més cara que altres capítols que abans centraven la seva preocupació com els costos laborals.

    La necessitat ha portat empreses i sectors a buscar fórmules per estalviar en la seva factura energètica. Són els pioners d’una tendència que anirà a més pel seu gran potencial, segons els experts reunits pel Pacte Industrial de la Regió Metropolitana de Barcelona en la presentació d’un estudi sobre la transició energètica de la indústria.

    La solució al problema energètic, tant de cost com de seguretat en el subministrament, passa en bona part per aplicar els principis de l’economia col·laborativa per compartir la resposta. L’estudi dirigit per Verònica Kuchinow recomana, entre altres mesures, la compra agregada d’energia a través de figures com la del gestor energètic, i la posada en marxa d’incentius fiscals i urbanístics per part dels ajuntaments per promoure una indústria 4.0 més sostenible.

MÉS COMPETITIVITAT

Notícies relacionades

«Els polígons industrials tenen l’avantatge de l’economia d’escala com a factor competitiu per obtenir energia a millor preu», assegura Eloy Álvarez, director de la càtedra d’energia d’Orkestra de l’Institut Basc de Competitivitat. L’anàlisi de les necessitats de la indústria és, segons la seva opinió, fonamental per dissenyar una política sectorial adequada que contribueixi a millorar la competitivitat de les empreses.

    ¿Què poden fer per començar la transició amb un model més eficient i sostenible? El professor de la UPC i president del Col·lectiu per a un Nou Model Energètic i Social Sostenible, Carles Riba, planteja, per exemple, usar al màxim superfícies com els sostres de les naus industrials per instal·lar-hi plaques fotovoltaiques i reciclar energia tèrmica de processos productius. 

Temes:

Energia