CANVIS EN ELS SISTEMES DE PRODUCCIÓ

La impressió 3D revoluciona la indústria

Sectors com l'automoció, la salut i el consum adopten en els seus processos de fabricació aquesta nova tecnologia

La fira In(3D)ustry reuneix exemples de creació i busca situar-se com a referent del sector

icoy34392375 barcelona barcelon s 21 06 2016 economia p160621165258 / DANNY CAMINAL

icoy34392375 barcelona   barcelon s    21 06 2016  economia   p160621165258
icoy34392331 barcelona   barcelon s    21 06 2016  economia   p160621165347
icoy34392376 barcelona   barcelon s    21 06 2016  economia   p160621165320

/

3
Es llegeix en minuts
Josep M. Berengueras
Josep M. Berengueras

Periodista

ver +

La impressió 3D no és futur, sinó present. Aquest nou mètode de producció de objectes ha deixat de ser un paradigma per convertir-se en una realitat que està canviant com les empreses modelen i crean. Els seus avantatges són múltiples, i sectors com el de la salut, la automoció, el aeroespacial, el consum i la arquitectura, estan ja implantant aquestes solucions i aniran a més en el futur. Bona part de lo que es pot aconseguir gràcies a la impressió 3D es pot veure en la fira In(3D)ustry, que se celebra per primera vegada en Barcelona fins al dijous.

 La història de la impressió 3D es remunta a 30 anys enrere, però és ara quan es comencen a veure els fruits dels avanços en aquesta tecnologia. No solo perquè l'abaratiment de les impressores ha portat als consumidors a adquirir aquest tipo de centres creatius, sinó perquè la indústria comença a incorporar màquines d'aquest tipo als seus processos productius, canviant la forma de planificar i fabricar. De fet, segons una anàlisi d'UPS i la Associació de Consumidors Tecnològics dels EUA (CTA, per les seves sigles en anglès), la impressió en 3D és ja un mercat valorat en 6.500 milions d'euros (+30% en un any), que alcanzará els 20.000 milions el 2021. "La impressió 3D té potencial per a sacudir les cadenes de subministrament impactant positivament en la fabricació, els costos d'inventari i els terminis d'entrega", afirma el document.

 

La impressió 3D cost bajo i en temps reduït

 Esa és la clau de la impressió 3D: la possibilitat de crear, per un cost reduït i en poc temps, gairebé qualsevol producte. Els materials que es poden usar també estan ampliant-se, i les màquines que fan possible la producció industrial 3D seran capaços, com ha anunciat HP, d'incorporar en poc a temps als objectes sensors, capacitats conductivas i codis d'identificació. Todo ello, en una producció bajo demanda i a sobre personalitzada peça a peça, amb els avantatges que això suposa per a tot tipo d'indústries. "La impressió 3D presenta oportunitats de negoci irresistibles. Les companyies que esperin massa per explorar el seu potencial poden perdre l'oportunitat", assegura l'informe d'UPS.

 El fomentar el canvi de paradigma és lo que busca la fira organitzada a Barcelona per Fira, i que cuenta amb el suport de l'ajuntament, la Generalitat i el Consorci de la Zona Franca, a més de HP, companyia que ha situat en Sant Cugat el seu centre mundial d'investigació i desenvolupament de 3D. "El protagonista de la fira no és la màquina, sinó les aplicacions. Automoció aeronàutica, arquitectura, consumidors, salut... Aquests sectors expliquen com ja estan adaptant aquesta manera de crear en els seus processos productius, perquè lo que volem és inspirar a altres empreses perquè lo adoptin pels seus enormes avantatges", explica a aquest diari el director de la fira In(3D)ustry, Miquel Serrano. "Hi ha sectors que ja estan implantant solucions impreses en 3D, però altres no. Volem que gràcies a aquest saló hi hagi innovació cruzada, que les indústries aprenguin d'altres exemples dels seus mateixos sectors però també d'altres", afegeix.

 En la fira hi ha una vintena d'expositors però, sobretot, zones de demostracions de productes creats gràcies a la impressió 3D. Des de pròtesi a rèpliques de cors humans, coberts, còpies de persones en muñecos, drons, peces de roba, bicis, monopatins o objectes creats amb bioplàstic aconseguit a partir de residus de comida, entre moltes altres aplicacions reales. També una zona d'exposició de Fab Labs, on es troben nombrosos projectes crear-vos per ‘makers’ locals i internacionals. "Moltíssima gent s'està interessant en aquest moviment, amb projectes a petita escala però també d'alcance, com a pròtesi per a atletes o fins i tot telescopis", explica Mariona Ciller, productora d'aquesta zona (Maker Pro)  i membre del Fab Lab Barcelona.

Notícies relacionades

  “Catalunya és un potencial en la matèria. Hi ha centres tecnològics punters, multinacionals com HP que aposten per aquest segment, una xarxa de Fab Labs (laboratoris de fabricació) i tallers que porten molt temps funcionant, i Catalunya ha sigut un lloc d'industrialització històrica, por lo que hi ha molts elements perquè s'abraci i lideri aquesta nova revolució industrial”, assenyala Serrano.

 

El cercle de les fires tecnològiques

A més d'aquests salons, Fira coorganitzarà aquest any junto a l'Associació Espanyola de Videojocs la Barcelona Games World, una cita amb el món dels videojocs per a professionals i públic. 

Temes:

Impressió 3D